U zadarskoj policiji danas je ministar unutarnjih poslova Davor Božinović će, uz glavnog ravnatelja policije Nikolu Milinu, njegovog zamjenika Josipa Ćelića te načelnika PU zadarske Antona Dražinu, otvorio Stožer za provedbu mjera sigurnosti tijekom turističke sezone 2019. Novinari,a je prezentiran i Nacionalni pomorski centar za prikupljanje podataka u Zadru, koji je smješten također u policijskoj upravi.

Stožer za provedbu mjera sigurnosti tijekom turističke sezone po prvi je puta uspostavljen prošle 2018. godine i već je prve godine opravdao svoje postojanje dobrim rezultatima rada i odličnom međuinstitucionalnom i međunarodnom policijskom suradnjom. Ćelić je prezentirao rezultate za prošlu turističku sezonu (1. lipnja do 30. rujna), u kojoj je počinjeno preko 19 tisuća kaznenih djela, od čega preko 7 tisuća u turističkim županijama. Zabilježeno je preko 17 tisuća prekršaja javnog reda i mira, a u 788 sudjelovali strani državljani. U 33 tisuća nesreća u prometu bilo je 26 poginulih osoba.

Zadaća Stožera je provedba mjera sigurnosti tijekom turističke sezone kao što su praćenje kaznenih djela značajnih za sigurnost sezone, djela u kojima su oštećeni strani državljani, većih narušavanja javnog reda i mira, prikupljanje obavijesti od značaja za sezonu, protočnosti prometa, sprječavanja ilegalnih migracija, stradavanja stranih državljana, požara, nabrojao je Ćelić.

- Procjenjujemo da ćemo i ove godine imati dobru sezonu i sigurnosnu situaciju. Najveće prijetnje sigurnosti su migrantska kriza i globalni terorizam, rekao je Ćelić.

Mirna Kovač prezentirala je rad Nacionalnog pomorskog centra za prikupljanje podataka, koji je formiran 2012. godine u okviru pristupanja EU. Za kontrolu morske granice dugačke oko 500 nautičkih milja Hrvatskoj je na raspolaganju šest velikih, 19 manjih i 30 brodova dužine do 10 metara, koji imaju kompenzacijsku ulogu radi praćenja stanja sigurnosti na ukupnom prostoru. Uz pomoć raznih sustava, radara dnevno/noćnih i termovizijskih kamera, Centar u svakom trenutku kontrolira pomorski promet u hrvatskom moru.

- Radari mogu detektirati plovila koji imaju radarski odraz, ali kamere prate plovila koja ga nemaju, pa su nam puno zanimljivija. Svako plovilo koje se nalazi blizu državne granice operateri prethodno provjere preko baza podataka. Na primjer, u rujnu prošle godine na ovaj način primijećen je crni gliser s čudnim paketima. Alarmirali smo talijansku policiju koja je na temelju ovih podataka uhvatila dvojicu albanskih krijumčara marihuane, rekla je Kovač te novinarima na zidu odmah pokazala neke od brodova koji su u tom trenutku plovili u moru kod Zadra.

Ministar Božinović izrazio je zadovoljstvo viđenim u Zadru.

- Napredujemo iz godine u godinu, naša slika svega što se događa i na kopnu i na moru je sve jasnija i sve bolja. U prošloj godini zabilježili smo oko 158 milijuna prelaska granice i o svim tim ljudima mi brinemo. Ne postoji sigurnosna rupa kada govorimo o hrvatskome državnom teritoriju, ali bitno je da imamo suradnju svih institucija kako bismo mogli pravovremeno donositi zaključke i djelovati tamo gdje je potrebno, rekao je ministar.