Turistička agencija Magic Croatia počela je s radom 2015. godine od kada rade turistička vođenja i putovanja kroz Hrvatsku. Povedeni vlastitim iskustvom i povratnim informacijama njihovih klijenata, odlučili su napraviti prvu zadarsku virtualnu turu kroz povijest. Ideja je domaćem stanovništvu i gostima prikazati kako je Zadar nekada izgledao, ali na moderan i inovativan način - kroz tzv. virtual reality ili virtualnu stvarnost. Radi se o virtualnim naočalama s kontrolorom kojim se upravlja kroz sučelje. Kroz ovaj jedinstveni hrvatski proizvod, korisnik postaje dio 3D svijeta. 

Profesor Vladimir Alavanja prikupio je tekst materijale koji se tiču bombardiranja u Drugom svjetskom ratu, a tekst koji je preveden na šest jezika je koncipirao profesor Vinko Bakija. U suradnji sa zadarskim povjesničarima i znanstvenicima sakupljani su podaci i povijesne činjenice, a sve u cilju da VR prikaz izgleda što je moguće realnije. 

Sadržaj ture obuhvaća sedam najznačajnijih lokacija na Poluotoku, na kojima će turisti zastajati i pokrenuti audio i animaciju kroz naočale. Kroz turu se tako mogu vidjeti antički Forum, rimski graditelji, gradnja Foruma, križarska opsada Zadra, bombardiranje grada Zadra u Drugom svjetskom ratu, unutrašnjost katedrale sv. Stošije i crkve sv. Krševana koja je inače nedostupna za javnost.

- Ovim projektom htjeli smo ukloniti jaz između vizualizacije i imaginacije i dozvoliti korisniku da zakorači u povijest kao da se događa oko njega, rekli su iz agencije Magic Croatia na konferenciji za medije.

Istaknuli su kako se ovim projektom ne obraćaju samo turistima, nego i školama te fakultetima kako bi na zabavan, jednostavan i moderan način učili o povijesti grada Zadra. U planu je i panoramski prikaz grada Zadra (snimka drona), ali i nove točke ture: crkva sv. Šime i grad Nin.