Muškarcu iz zadarske okolice država će morati platiti 30.000 kuna odštete zbog neopravdanog boravka u pritvoru 2007. godine.

Protiv njega se vodio kazneni postupak za paljenje više požara u okolici Zadra, koji je nakon osam godina završio pravomoćnom oslobađajućom presudom, a u pritvoru je bio od 1. kolovoza 2007. do 17. listopada 2007. godine. Naime, utvrđeno je da je požare podmetnuo njegov brat, dok on s njima nije imao nikakve veze.

- Zbog neosnovanog uhićenja tužitelj je pretrpio znatnu štetu, neimovinsku i imovinsku. On je kao hrvatski branitelj sudjelovao u Domovinskom ratu gdje je pretrpio niz stresnih događaja koji su rezultirali PTSP-om zbog kojeg je bio psihički potpuno nespreman amortizirati nepravdu koja mu se dogodila neosnovanim uhićenjem i pritvaranjem, navodi se u tužbi koju je sud prihvatio.

Prije pritvaranja sagradio je štalu i upravo nabavio stado ovaca koje je propalo dok je bio u pritvoru. Očajan zbog nepravde i propalog stada ovaca za nabavku kojeg je potrošio zadnju ušteđevinu te se zadužio, tužitelj je psihički potpuno potonuo i njegovo zdravstveno stanje se nepopravljivo i trajno pogoršalo.

Svjedoci saslušani su na ročištu naveli su kako je muškarac nakon izlaska iz pritvora promijenjena, druga osoba koja se odala piću, povukao se u sebe te bio blijed i izgubljen, a što je u suprotnosti s čovjekom kakav je bio prije pritvaranja. Sud je uvažio argumente vještaka i poklonio vjeru svjedocima, pa je tužitelju dosudio navedeni iznos.