Ovim potpisom možemo započeti projekt kojim ćemo infrastrukturu Zadra podići na razinu svih razvijenih europskih gradova, istaknuo je gradonačelnik Branko Dukić na današnjem potpisivanju ugovora o dodjeli bespovratnih sredstava i sufinanciranju za dugoočekivani projekt poboljšanja vodno-komunalne infrastrukture aglomeracije Zadar-Petrčane.

Potpisivanju je nazočio i sam predsjednik Vlade Andrej Plenković koji je danas u Zadar stigao zbog 6. sastanka Vlade RH sa županima, predstavnicima Udruge gradova i Udruge općina.

- Ovaj je projekt upravo posljedica dobre suradnje Grada, Županije i Države. Sa sadašnjih 70% komunalnu infrastrukturu podižemo na 95% zahvaćenosti stanovništva. Uz nedavno potpisivanje ugovora za CGO Biljane Donje, Grad Zadar će biti infrastrukturno riješen i dijelit ćemo sudbinu svih razvijenih gradova, ne samo u Hrvatskoj nego i u cijeloj Europi, istaknuo je Dukić uz zahvalu svojim prethodnicima i svima koji su sudjelovali u realizaciji ovog, kako ga je ranije nazvao, projekta stoljeća.

Projekt vrijedan 567 milijuna kuna, prema riječima državnog tajnika u Ministarstvu zaštite okoliša i energetike Marija Šiljega, donosi više od 1.500 novih priključaka za kanalizaciju za 15.000 stanovnika, preko 100 kilometara kanalizacijske mreže, oko 40 kilometara vodovodne, 19 crpnih stanica i nadogradnju postojećeg uređaja za pročišćavanje otpadnih voda.

- Zadar stavljamo na kartu okolišno najrazvijenijih zemalja Europske unije i dižemo standard našeg Zadra, Zadrana i Zadranki te njihovih gostiju, istaknuo je Šiljeg dodajući kako uz aglomeraciju u Vrsima ulaganja u Zadarskoj županiji premašuju preko miijardu kuna.

Projekt ima 28 cjelina koje predstavljaju 28 predjela - od Crvenih kuća preko Bilog briga i Bokanjca do Dikla, Kožina i Petrčana...

- Prvi na redu bit će Bokanjac i Novo naselje Bokanjac. Sada slijedi postupak raspisivanja natječaja i odabira izvođača, što traje nekoliko mjeseci. Prve građevinske radove očekujemo prije kraja godine, a projekt će trajati do 31. prosinca 2023. godine. Izgradnjom aglomeracije ostavljamo čisto more narednim generacijama i posjetiteljima ovog prekrasnog grada. Razvoj je nemoguć bez sustava odvodnje, istaknuo je direktor Odvodnje Grgo Peronja.

Generalni direktor Hrvatskih voda Zoran Đuroković dodao je kako su za područje Bokanjca, koje se pokazalo naugroženijim tijekom poplava iz 2017. godine, napravili i dodatne projekte za oborinske vode koji će unaprijediti zaštitu od poplava i spriječiti zagađenje podzemnih voda.

- Ovo će rezultirati time da će ukupna vrijednost s dodatnim radovima iznositi oko 700 milijuna kuna.

Upitan o povećanju cijena radova u građevinskom sektoru, Đuroković je istaknuo kako na to nažalost ne mogu utjecati.

- No zajedno s Ministarstvom regionalnog razvoja i EU fondova nalazimo rješenja kako da isfinanciramo i onaj dio sredstava koji će eventualno biti prouzročen povećanjem cijena nabave u odnosu na procjene. Projekti ne smiju stati, ovo nam je svima velika šansa i moramo se potruditi, istaknuo je generalni direktor Hrvatskih voda.

Od 567 milijuna kuna vrijednosti projekta vodno-komunalne infrastrukture aglomeracije Zadar-Petrčane 313 milijuna kuna stiže iz Europske unije.