Kako se vratila ljetna sezona, vratilo se i pitanje problema lopova u Zadru koji je sve izraženiji. Potvrdio nam je to svojim iskustvom i sveučilišni profesor Vinko Bakija, ujedno predsjednik turističkih vodiča "Donat".

- Radi se o višegodišnjem i gorućem problemu s kojim se susreću zadarski turistički vodiči, a taj je rastući broj džeparoša koji pljačkaju turiste i posjetitelje. Situacija je vrlo ozbiljna jer se radi o velikom problemu koji značajno narušava i ugrožava imidž grada, govori Bakija te dodaje kako bi se Zadar kao grad masovnog turizma treba uhvatiti u koštac s ovim problemom upozorenjima na javnim mjestima gdje se turisti najviše okupljaju, naveo je dr. Bakija, dodajući kako se najčešće radi o dvije ili tri ženske osobe koje se skupljaju na žarišnim točkama grada: Trg pet bunara, Pozdrav suncu, Morske orgulje i Forum.

Ono što je zanimljivo je da su turistički vodiči počeli primijećivati da se iz godine i godinu vraćaju jedni te isti džeparoši te već uhodana skupina ljudi, a na meti su im najčešće veće grupe koje dolaze sa kruzera i turisti iz azijskih zemalja, doznaje se iz iskustva udruge Donat.

- Obično nakon što ulove "plijen" pobjegnu s mjesta događaja, a ako ih slučajno turistički vodiči zaustave slijede prijetnje i fizički napadi. Od policije imaju punu podršku, ali u praksi često ne mogu doći intervenirati radi povećanog broja intervencija i nedostatka kadrova u ljetnoj sezon, istaknuo je Bakija.

Prošlog tjedna je održana radionica na tu temu s predstavnicima PU zadarske  iz koje su se pohvalila tiskanjem preventivnih uputa od takvih pojava na 12 jezika.

- Kako stvari stoje, od nas se traži da radimo posao koji i nije u duhu turističkog vođenja, odnosno da tijekom razgleda konstantno moramo upozoravati turiste da postoji mogućnost da će u Zadru biti opljačkani. To nema nikakve veze s tumačenjem i interpretiranjem kulturne baštine, odnosno s kreiranjem zadovoljavajućeg iskustva boravka u gradu Zadru koje turisti plaćaju, zaključio je profesor s Odjela za turizam i komunikacijske znanosti.