Prva ovogodišnja ispitivanja kakvoće mora, koja provodi Zavod za javno zdravstvo Zadar, pokazala su da je na većini zadarskih plaža more izvrsne kvalitete.

Kako doznajemo od voditelja Službe za zdravstvenu ekologiju Benita Pucara, tri su točke od prikupljenih 99 uzoraka odskočile u drugu i treće kategoriju. Među njima su i dvije gradske plaže - Vitrenjak i Puntamika jug. One su dobile ocjenu "dobar", što objašnjava nam Pucar, nije neuobičajeno s obzirom na izražen promet i moguća kratkotrajna onečišćenja s brodova. Najlošiju ocjenu u Zadarskoj županiji dobila je plaža Donji Karin, administrativno u sastavu Grada Benkovca. Kakvoća mora ocijenjena je "zadovoljavajućom", što spada u treću kategoriju po kvaliteti.

- Riječ je o zatvorenom moru koje je u posljednje vrijeme bilo pod utjecajem bure i kiše. U uzorku smo utvrdili prisustvo crijevnog enterokoka, odnosno mikrobiološkog onečišćenja. No stanje je i dalje zadovoljavajuće i ne zahtijeva dodatna ispitivanja. Kupači se ne moraju ništa brinuti, ističe voditelj Službe za zdravstvenu ekologiju. Drugo ispitivanje kakvoće mora na zadarskim plažama trajat će do sredine lipnja.