Grad Zadar dobio je digitalizirani registar imovine u svom vlasništvu.

- Prošle godine započeli smo s ovom idejom sveobuhvatne evidencije imovine kojom upravljamo i raspolažemo. Riječ je o jedinstvenoj bazi podataka u online obliku. Kroz jednostavan i brz pristup opsežnim podacima osigurat će se upravljanje imovinom na transparentan, svrhovit i ekonomičan način. Dio će biti objavljen i na stranicama Grada što će omogućiti svim građanima da dođu do pravovaljane informacije, istaknuo je resorni pročelnik Tomislav Korona.

No neće svi podaci o zakupcima gradske imovine biti za oči javnosti, a kao razlog tome navodi se GDPR.

- Vodilo se računa i o zaštiti podataka, tako da će pristup aplikaciji u punom obliku imati samo ovlašteni djelatnici gradske uprave, dodao je Korona.

Odjel za gospodarenje gradskom imovinom postavio je smjernice za izradu aplikacije, dok je sama izrada registra imovine povjerena gradskoj tvrtki Inovativni Zadar.

- Aplikacija obuhvaća četiri modula - zemljišta, javne površine u zakupu, stambene te poslovne prostore. Sučelje je pregledno, a lako se mogu dodavati i nove informacije. Registar imovine je važan alat koji će građanima omogućiti transparentan uvid u gradsku imovinu, a zaposlenicima gradske uprave efikasnije upravljanje gradskom imovinom, istaknuo je direktor Inovativnog Zadra Alan Kociper objašnjavajući, uz pomoć programera iz zadarskog Pakela, kako funkcionira sama stranica.

Registar imovine službeno će biti lansiran sutra, ali djelomično je već dostupan na web stranici http://www.grad-zadar.hr/registar-nekretnina-1102/.

- Ovo je jedna od najvažnijih stavki u ovome mandatu koja će promijeniti i ubrzati brojne procese te pomoći ovom gradu, bio je zadovoljan viđenim gradonačelnik Branko Dukić.