Zadarska književnica Andreja Jezeršek Malta okrenula je novu životnu stranicu - nakon odrastanja u Ljubljani, epizode u Bagdadu, 37 godina života u Zadru, odselila je s partnerom u - Austriju. Priču o njoj donose slovenski porta Siol.

58-godišnja Andreja je u Zadru (gdje je poznata i kao Hrašćanec, po prezimenu bivšeg muža) afirmirana književnica, a radila je na mjestu administrativne tajnice u Odjelu za kulturu i šport Grada Zadra. U slovenskoj prijestolnici živjela je do 20. godine, poslom je otišla u Irak, gdje je upoznala svog nekadašnjeg muža te se s njim vratila u Zadar. Izdala je pet knjiga, od kojih su dvije dvojezične, na slovenskom i hrvatskom jeziku.

- S 20 godina sam otišla u Irak, gdje sam radila kao tehničar na gradnji vojnog aerodroma. Upoznala sam svog budućega muža, a Zadar sam već ranije zavoljela jer sam sa svojim društvom ljetovala u Pakoštanima. Dolazak u Zadar bio je moj san od djetinjstva. Zaposlila sam se u roku od mjesec dana, u tehničkom odjelu tvornice šivaćih strojeva Bagat, ali sam ostala bez posla kad sam dobila treće dijete. Nisu to bili jednostavni dani. Dvije godine sam bila bez posla, nakon čega sam se zaposlila u jednom arhitektonskom uredu, a zatim stalno radno mjesto u Gradskoj upravi, u Odjelu za graditeljstvo. Zadnje tri godine sam radila u Odjelu za kulturu i šport.

Zbog partnera koji je dobio posao sudskog tumača u Austriji prije mjesec dana preselila se u Bečko Novo Mjesto. Kakvi su Austrijanci u usporedbi s Dalmatincima?

- Prije svega su jako radišni. Život ovdje je puno sličniji onom u Sloveniji, rekla je Andreja, koja ne razmišlja o povratku u Sloveniju. Ali tko zna što vrijeme nosi...
Cijeli tekst pročitajte u Siolu.