U Kazalištu lutaka Zadar u petak navečer održana je pretpremijera predstave "Životinjska farma" Georgea Orwella u režiji i dramatizaciji Vinka Radovčića, i to u dva rasprodana termina, u 18:00 te 20:30 sati.

- Mnogo je publike, nažalost, ostalo bez karata jer je pretpremijera rasprodana u rekordnom roku, gotovo odmah nakon što su iste puštene u prodaju, odnosno dva dana prije predstave, otkriva nakon održavanja Vinko Radovčić.

"Životinjska farma" je kroz radnju smještena u životinjski svijet, a govori o karakterističnoj ljudskoj sklonosti zloporabe moći koja je inherentna svim, manjim ili većim, bolje ili lošije organiziranim ljudskim skupinama - a danas je vidljiva u svim društvenim, političkim strankama, poslovnim kompanijama..., pa sve do onih najmanjih skupina, poput onih tinejdžerskih.

- Iz današnje perspektive kulture opsjednute medijima, imidžom i odnosima s javnošću, kulturom interneta, dramaturški smo razvili lik prasca Squelera, svojevrsnog glasnogovornika politike svinja koji simbolizira proces manipulacije masama. Kroz predstavu gledateljima prikazujemo znakoviti i potpuni nedostatak odgovornosti prema istini od trenutka kada svinje počnu djelovati u vlastitu korist. Činjenice, pa tako i one koje su dio kratke povijesti događaja na životinjskoj farmi, sedam zapovijedi kao njihov osnovni zakon i ustav, nemilosrdno se preoblikuju i mijenjaju onako kako to svinjama odgovara u određenoj situaciji, opisao je Radovčić.

U predstavi igra 27 mladih glumaca, članova udruge Drama plus, a za one koji su propustili premijeru sljedeće izvođenje je na otvaranju KvART-a 19 u petak 14. lipnja.