Zadarske škole sa svojim učenicima, nastavnicima i suradnicima, izašle su danas među građane, na Narodni trg i ulice Poluotoka, kako bi predstavile svoje radove i dosege izvannastavnih aktivnosti u kojima su sudjelovali u ovoj školskoj godini. Jubilarni 10. Dani izvannastavnih aktivnosti za temu su imali „Grad na dar", kojom se htjelo istaknuti kako smo ga dobili na dar od predaka, a naša ljubav će ga učiniti darom za one koji dolaze sutra.

Uvod u obilježavanje bila je igra "5 za peticu", koju je osmislila nekadašnje gradska stipendistica Lucija Plantak. Učenici su još prošlog vikenda dobili pet zagonetki na temelju kojih je trebalo fotografirati pet lokacija. Na sve zadatke prva je točno odgovorila i fotografije poslala učenica OŠ Petra Preradovića Nikoleta Martinov, koja je osvojila i nagradu - tablet.

Svečanost je otvorena na Narodnom trgu nastupnom Plesnog odjela Glazbene škole Blagoja Berse pod vodstvom Sanje Petrovski. Na pozornici uz štand OŠ Smiljevac potom su učenici demonstrirali svoje pjevačko umijeće. Najduži stol duž Kalelarge tradicionalno je imala OŠ Petra Preradovića, s izlošcima zadruge Mlade ruke, a nije izostala ni zumba s ravnateljicom Stankom Perom Martinac. Kod pošte zanimljive radove, uključujući likove svetaca, Krševana i Stošiju koji jedno drugome pišu pisma, svetog Šimu sa svojom škrinjom, zadarske zlatare, postavili su učenici Šimuna Kožičića Benje. S malim zadarskim zaštitnicima rado se fotografirao i gradonačelnik Branko Dukić.

Kod katedrale OŠ Bartul Kašića prezentirala je rukotvorine nastale u učeničkoj zadruzi Maraška, a na postavljenoj pozornici izmjenjivali su se pjevači i plesačice. Zadarski otoci uz zbor u narodnim nošnjama prikazali su školu glagoljaštva. Učenička zadruga Arbanasi OŠ Krune Krstića pripremila je uz kazalište makete zadarskih crkvi i fasada starijih zgrada, a s temama iz povijesti predstavila se i POŠ Nova.

Naravno, najveselije je kao uvijek bilo s polaznicima OŠ Voštarnica. Igrala se košarka, pjevala karaoke, a posebno je bio dojmljiv nastup školskog zbora koji je izveo Kalelargu i Zadar je u srcu mome.

- Ova je manifestacija jedinstvena u nacionalnim okvirima. Želimo pokazati sve što je dobro a radi se izvan nastave, donijeli smo to kao poklon našim sugrađanima i gostima, koji nas zapravo i ne mogu zaobići, kaže pročelnik Upravnog odgoja za odgoj i školstvo Grada Zadra Joso Nekić.

Svečana dodjela nagrada najboljim učenicima i mentorima na državnim natjecanjima, uz prigodni program održat će se večeras u Hrvatskom narodnom kazalištu Zadar u 19 sati.