Osam mjeseci od uhićenja poznatog paškog poduzetnika Nevena Badurine, u Županijskom državnom odvjetništvu odlučili smo provjeriti što se događa s istragom. Dobili smo odgovor kako je optužnica pred Županijskim sudom podignuta 15. travnja, ali omaškom ova informacija nije objavljena na stranicama DORH-a.

Od glasnogovornika suda Hrvoja Viskovića doznajemo kako se trenutno čekaju odgovori odvjetnika Badurine i još trojice okrivljenika, Mladena Jurline (62), Valentina Lukineca (28) te Hrvoja Butkovića (44), kojih se sumnjiči za gospodarski kriminalitet. 

Podsjetimo, Badurini se kao prvookrivljeniku stavlja na teret da je u razdoblju od rujna 2003. godine do 25. svibnja 2018. godine, s ciljem pribavljanja nepripadne materijalne koristi, u više navrata i bez ikakve valjane osnove, s žiro računa društva podizao i zadržao za sebe novac društva u ukupnom iznosu od čak 48 milijuna kuna. Riječ je o potporama i poticajima koje je dobio iz Ministarstva poljoprivrede i Agencije za plaćanja u poljoprivredi, ribarstvu i ruralnom razvoju, a koje su trebale služiti za unaprjeđenje proizvodnje i otvaranje novih radnih mjesta. Kako bi knjigovodstveno pravdao isplate tog iznosa, krivotvorio je poslovnu dokumentaciju društva uzimajući fiktivne pozajmice i milijunske novčane nagrade. Isplatama primitaka oštećenom trgovačkom društvu u konačnici je stvorio obvezu plaćanja poreza u ukupnom iznosu od 13,7 milijuna kuna. U međusobnom dogovoru s ranije spomenutom trojicom, tijekom kolovoza 2016. godine prikazao je neistinite podatke o poslovnom odnosu s drugim tvrtkama po osnovi izvedenih radova i isporučene opreme na rekonstrukciji i opremanju poslovnog prostora u Benkovcu. Kako bi prikrili pravu svrhu isplata, dogovorno su sačinjavali lažno proknjižene knjige ulaznih računa i novac prebacivali i vraćali s računa društava čime su oštetili državni proračun za dodatnih 5 milijuna kuna.

Nakon izlaska iz istražnog zatvora, u kojem je boravio mjesecima zbog opasnosti od ponavljanja djela i mogućeg utjecaja na svjedoke, Badurini su određene daljnje mjere opreza. Mora se redovito javljati policiji, oduzete su mu putne isprave te ima zabranu obavljanja poslovnih aktivnosti. 

- Uskoro će biti sazvana sjednica optužnog vijeća koje će odlučivati o osnovanosti optužnice, odnosno hoće li je potvrditi ili vratiti na doradu tužitelju, obavijestio nas je o fazi postupka sudac Visković.