ZADAR- Dan nakon Svjetskog dana bicikla koji je u Zadru obilježen promocijom EU projekta širenja biciklističkog pogona, ispostavilo se da su biciklisti nepoželjni u ovom gradu - idealne konfiguracije za pedaliranje.

Gradska vlasti su po tom pitanju kontradiktorne. Ispred gradske uprave prvi su uklonili metalnu konstrukciju za parkiranje, nisu napravili niti jednu biciklističku stazu a istodobno su po širim nogostupima označili da se njima može voziti bicikla.

I onda dođe policija koja kažnjava one koji voze po nogostupu a ne one koji parkiraju aute po kolniku. Traže da se vozi po zakonu i biciklisti spuste na cestu a daju suglasnost da se auti parkiraju na nogostupu. Službeno se mjere sigurnosti u prometu ovako očituju: Policijski službenici Policijske uprave zadarske su do sada tijekom 2019. godine, sukladno Zakona o sigurnosti prometa na cestama, poduzeli 22 mjere prema biciklistima koji upravljaju biciklima po nogostupu i pješačkoj zoni (uže područje grada-Poluotok i Gradski most). Isto tako je i veći broj mjera poduzeto prema biciklistima koji upravljaju biciklima po prometnim površinama suprotno prometnom znaku, navodi se u informaciji koju smo dobili iz PU zadarske.

Brojke su rezultat policijske akcije a sve je to daleko od zadarske stvarnosti. S jedne strane proklamira se korištenje bicikla jer za aute kojih je u srcu sezone više nego građana Zadra, a parkirnih mjesta  nema ni za lijek, dok se  na drugoj  strani biciklisti kažnjavaju. Sve je više Zadrana koji pribjegavaju tom prijevozu ali stalno nailaze na prepreke koje gradske vlasti nikako da uklone.


Zato su s Trga Petra Zoranića morali ukloniti stablo koje je netko otrovao. Parkiralište za bicikliste ostalo je bez hlada a istodobno su smetnja ulazu u župni dvor. Drvo će se zamijeniti novim, potvrdio nam je pročelnik Robertino Dujela.  Iz crkve sv. Šime pitali su pročelnika Šimu Erlića   kako bi se maknulo parkiralište za bicikle koje je tamo postavljeno prije EU projekta za bicikle. One se u nedostaku parkirnih mjesta vežu uz stabla kod crkve sv. Šime kao i uz metalnu ogradu arheološkog nalazišta.

Ono je praktički postalo nepristupačno a to nikome od nadležnih ne smeta kao ni činjenica da na Trgu Petra Zoranića još uvijek nema oznake o tome što gosti vide ili ne vide ispod stakala kao i tom otvorenom spomenu zadarske prošlosti.