Dobriša Ćosić, koji je u veljači u Zadru uhićen na temelju Europskog uhidbenog naloga zbog počinjenih prijevara na području Njemačke, uspio je za vrijeme skrivanja u Zadru počiniti nekoliko prijevara, a zbog jedne od njih Općinski sud u Zadru ovih mu je dana naložio da zajedno s drugooptuženikom T. P. oštećenom Zadraninu isplati 106.000 eura.

Kada je Ćosić uhićen zbog većeg broja kaznenih djela imovinskog karaktera u Stuttgartu, kojima je sebi priskrbio više od 586.000 eura, navedeno je kako je nakon dolaska u Zadar nastavio s činjenjem kaznenih djela prijevare, krivotvorenja isprava, lažnih ovjera i sl. Usko je povezan, istaknut i vrlo aktivan u kriminalnom miljeu sa zadarskog područja, ali i kriminalnom miljeu u državama bivše Jugoslavije te Europske unije.

Ćosić je (su)vlasnik prostora u kojemu je smješten Street bar nas Putu Bokanjca. Pri jednom dolasku u Portos, tadašnji koncesionar i njegov poznanik L. Č. iskazao je interes za prostorom kojega je Ćosić cijenio na 330.000 eura. Nakon nećkanja cijena je spuštena na 200.000 eura, ali je u zemljišnim knjigama bilo iskazano potraživanje vjerovnika od 86.000 eura, koji je time bio fiducijarni suvlasnik. Ćosić je tada odlučio lažirati dobivanje suglasnosti svog vjerovnika, koji je živio u Njemačkoj.

- Netko me nazvao s njemačkog broja i predstavio se kao S. Kasnije se utvrdilo da to nije bio on, nego jedan dečko iz Stugartta koji se zove Ivica ili Ivan, a to je prijatelj od Dobriše Ćosića, koji je skupa s njim u Njemačkoj radio na određenim nezakonitim djelatnostima. Bio sam uvjeren da razgovaram s vjerovnikom, stvarno su to majstorski odigrali. Taj čovjek je u razgovoru rekao da on ne vjeruje Ćosiću i da 86 tisuća eura uplatim njegovom čovjeku, a taj čovjek je T. P., kojeg je on poslao kao svog kuma, svjedočio je oštećeni L. Č.

Primopredaja je obavljena u jednom restoranu na Boriku, nakon što je s banke podigao iznos u apoenima od 500 eura. Zanimljivo je da je javna bilježnica prvu punomoć prepoznala kao falsifikat, nakon čega je Ćosić uspio dobaviti "originalnu" punomoć i ovjeriti ugovor kod druge javne bilježnice. Na temelju lažne isprave došlo je do brisanja zabilježbe u zemljišnim knjigama, a oštećeni Zadranin isplatio mu je ostatak novca za prvu ratu od 100.000 eura.

Međutim, uskoro je kupca nazvao vjerovnik koji je rekao da nikada nije izdao specijalnu piunomoć, te je podnio tužbu za ostvarivanje svojih prava. Kupac je bio uvjeren da će mu Ćosić vratiti novac, čak ga je sretao na kavi u Yachtinga, gdje je svakog dana dolazio, ali mu je na kraju postalo jasno da od svega neće biti ništa te je sudski zatražio povrat svog novca. Ćosiću je naloženo da oštećenom L. Č. vrati 106.000 eura, a zbog lažne punomoći u drugom postupku tereti ga se za prijevaru, krivotvorenje isprave i ovjeravanje neistinitog sadržaja.