Svjetski je dan bicikla, pa ta činjenica služi kao povod da se o tom prijevozu malo više govori.

EU projektom Grada Zadra i agencije ZADRA Nova za gotovo milijun kuna kupljen je vlastiti biciklistički vozni park, Ostatak građana, kao i turisti, bicikle će moći unajmiti po povoljnim cijenama.

Nakon što je otvorena stanica za bicikle, odnosno parkiralište ispred Sveučilišta na rivi, drugi će biti u Novom kampusu, pa kod Novih vrata, kod  Autobusnog kolodvora  te na Puntamici.

Grad Zadar i Agencija za razvoj Zadarske županije ZADRA NOVA prezentirali su novi sustav za iznajmljivanje bicikala na području grada Zadra, koji će se sastojati od ukupno 6 terminala, 16 klasičnih bicikala te 8 električnih bicikala postavljenih na 6 lokacija.

S njim će kao i prijašnjih godina upravljati  NEXT bike,  ali po cijema koje odredi Grad Zadar. To je sad naše i mi ćemo odrediti minimalne cijene, kazao je pročelniki za EU fondove Šime Erlić.

Dio sredstava za novi sustav za iznajmljivanje bicikala na području grada Zadra osiguran je kroz projekt CHESTNUT - CompreHensive Elaboration of STrategic plaNs for sustainable Urban Transport", sufinanciran iz Europskog fonda za regionalni razvoj, programa transnacionalne suradnje Interreg Dunav, kojeg je provela Javna ustanova Agencija za razvoj Zadarske županije ZADRA NOVA, te kroz projekt "Zadar e-Bike" za čiju su realizaciju Gradu Zadru odobrena bespovratna sredstva Ministarstva turizma, iz Fonda za razvoj turizama, temeljem Programa razvoja javne turističke infrastrukture u 2017. godini.