Na plaži Kolovare 15. lipnja podiže se Plava zastava kojom se službeno otvara plaže s uvjetima sigurnosti kakve traži ta zastava kao jamstvo čiste i sigurne plaže. Početak lipnja a na Kolovarama miješalica - radovi koji su očito čekali posljednje dane.

Kada smo nedavno razgovarali s nadležnim u Obali i lučicama, koja je od gradske vlasti dobila na brigu tu gradsku plažu, nismo dobili konkretnu informaciju o tome koliko će uložiti u pripremu nove sezone. Koliko bude trebalo, rečeno je. A da će se tek ovih dana raditi betonski radovi - nismo mogli povjerovati današnjim fotografijama koje je snimio naš foto reporter Marko Dimić u obilasku gradskih plaža. Na Kolovarama je najviše kupača bilo svakog imalo sunčanog dana u svibnju kao što ih je i danas kad je na dijelu te plaže gradilište. Je li kiša jedino opravdanje za kašnjenje u pripremi plaža koje su ipak glavna turistička ponuda?

Ne bi se reklo. Na Vitrenjaku se zbog nedostatka radne snage kod ovlaštenog izvođača radova ta plaža dohranjuje u nekoliko navrata pa je tamo i danas bio bager i kamion sa šljunkom.

Radovi kasne na uređenju plaže dijela Punte Bajlo u uvali Bregdetti. Vidio je to jučer u inspekciji i pročelnik za komunalne poslove Robertino Dujela koji nam je najavio kako će radovi - ugradnje opreme do kraja ovog tjedna biti završeni. Jedina plaža koja je uređena i spremna za kupače je ona na Puntamiki.

More i vrijeme uradili su svoje i na plažama Marex i onoj u Arbanasima. Koliko god Grad Zadar i TZ Grada povećali ove godine iznose za uređenje plaža, one su vidljivo zapuštene i devastirane. Ne mogu gradske komunalne tvrtke održavati i plaže koje su davno ispale iz njihovog naziva kao što su to bili Nasadi i kupališta. Ne može ni gradska tvrtka, koja se bavi parkiralištem i paukom, onako usput gospodariti najvećom gradskom plažom.

Zadar treba daleko uređeniji odnos prema plažama. U Diklu i na Kolovarama za koje se dovršava projektna dokumentacija dogodine se planiraju uložiti milijuni kuna. Jedini model uz gradsku specijaliziranu tvrtku je koncesionar - onaj tko će biti odgovoran za te dijelove pomorskog dobra, imati obavezu održavanja i ulaganja uz naravno vlastiti interes.