Šime Grbić iz Privlake 22-godišnji je mladi inovator koji je za projekt vozila pogonjenog tzv. pneumatskim mišićima osvojio čak šest medalja na nedavno održanom Euroinventu - najvećoj europskoj izložbi inovacija u Rumunjskoj. Nakon srednje škole u Gimnaziji Jurja Barakovića u Zadru, upisao je Fakultet strojarstva i brodogradnje u Zagrebu, a ove godine i diplomski studij Mehatronika i robotika.

- Dugo sam se dvoumio između konstrukcijskog smjera i smjera mehatronike i robotike. Naposljetku sam se odlučio za mehatroniku i robotiku jer osim čisto strojarskih znanja o mehanici dobio sam i znanja o elektronici jer mehatronika objedinjuje te dvije znanosti. Nadalje, mislim da je budućnost u sve većoj povezanosti ovih znanosti što je posebno vidljivo u robotici, kako onoj industrijskoj tako i mobilnoj. Također profesori na smjeru mehatronike i robotike potiču praktične radove što mi je i najdraži dio studija, govori nam Šime.

Euroinvent mu je bila prva velika izložba i kako kaže, odlično iskustvo. Zbog mnoštva izlagača iz cijeloga svijeta imao je priliku upoznati se s drugim kulturama te čuti njihova razmišljanja. 

- Na projektu, s prekidima, radim već 7 mjeseci, a na izradu me potakao moj mentor prof.dr.sc. Željko Šitum s kojim sam u razgovoru došao na ideju izrade ovakvog vozila kao projekt završnog rada prediplomskog studija jer se na ovakvom radu mogu jako dobro primjeniti znanja stečena za vrijeme studiranja, a i tema razvoja robotike i autonomnih vozila mi se činila jako zanimljivom. Osim njega, od velike pomoći bila mi je tvrtka Festo koja je donirala komponente za izradu, Udruga mehatroničara FSB-a te moji roditelji, djevojka i sestre.

Vozilo je pri kraju s izradom te se daljnja nadogradnja prvenstveno može očekivati na području software-a gdje bi htio dodati još neke funkcije poput daljinskog upravljanja, a ne samo autonomnog. Također, vrlo je vjerovatna nadogradnja senzora i senzorskih sustava vozila kako bi se ono što bolje moglo snalaziti u nestrukturiranoj okolini.

Ovog se ljeta, nakon završetka 4. godine fakulteta, planira odmoriti, nakon čega u planu ima nove radne projekte. Zbog fakulteta i obaveza nema previše vremena. U slobodno vrijeme, glavni hobi mu je košarka koju igra kad god uhvati priliku. A budući da voli to čime se bavi često ima i nekih manjih osobnih projekta kojima se bavi izvan fakulteta.