Zlatarna Donat danas je u krugu prijatelja i obitelji obilježila značajnu 50. obljetnicu svoga rada.

Mali obiteljski obrt koji je sada već davne 1969. godine osnovao Mark Štjefni, već pola stoljeća vjerno prati Zadrane u najljepšim trenucima njihova života. Nema Zadranina koji barem jednom nije zašao u šarmantnu radnju preko puta zgrade Suda i u njoj kupio komadić zlata za neku svečanu prigodu u svome životu - vjenčanje, krštenje, krizmu ili kakav rođendanski poklon.
Mark Štjefni u međuvremenu se povukao u mirovinu, a svoje je bogato iskustvo, znanje i tradiciju dugu pola stoljeća prenio na svoje tri kćeri - Violetu, Katarinu i Mariju.

- Ja sam sretan čovjek, prvo zato što sam došao živjeti tu, ali i što sam postigao sa svojom zlatarnom i predivnim Zadranima. Da ima ocjene više od 10, ja bih im je dao. Hvala im, emotivan je Štjefni.

- Kao i u svakom poslu, i ovdje je bilo uspona i padova. Međutim, čovjek si ne smije dopustiti da padne. Ako i padne, treba naći način kako će se dignuti. Moj otac je sve ove godine uspješno vodio ovaj posao i nama ostavio zdrave temelje. Kako smo kao djeca radili s njim, ovaj posao nam je u krvi, a možemo reći i da je postao obiteljska tradicija, rekla nam je njegova najstarija kćer Violeta Štjefni Brajković, koja iz zlatarne svoga oca ima najljepše uspomene djetinjstva.

Istaknula je kako njezinoj obitelji puno znači podrška Zadrana kroz svih 50 godina rada i kako je to vjetar u leđa koji gura naprijed. Izmijenile su se u međuvremenu generacije, pa im nerijetko dođu klijenti koji kažu da su još njihove mame i bake kupovale kod njih. Na pitanje da izdvoji nekoliko najboljih trenutaka koji se se dogodili kroz godine, kaže da to nije nimalo lako:

- Na puno sam stvari ponosna, ali svaki dan je lijep i pozitivan. Dolaziti na ovaj posao je užitak. Naši sugrađani, klijenti i mi smo kao jedna obitelj. Nitko nije tu pet minuta, pa izađe vani. Uvijek tu nastane neka ćakula, uvijek se nešto lijepo dešava, a bilo je i zaruka.

I ne pomišlja raditi neki drugi posao jer je tu našla život i zadovoljstvo, iako su i ona i njezine dvije sestre imale otvorene opcije.
Zlatarna Donat prati trendove i ide naprijed, no ističu da je kvaliteta jednaka od 1969. pa sve do danas.