Ustanova INOVAcija, kao prepoznati centar u provođenju Programa provjere inovativnog koncepta, u suradnji s agencijom HAMAG BICRO održala je svoj info dan kojim je ujedno i otvorila javni poziv za zaprimanje projektnih prijava za Program provjere inovativnog koncepta (PoC8).  U predstavljanju programa, sudjelovali su i g. Vanja Agejev i gđa. Andrea Batić iz Hrvatske agencije za malo gospodarstvo, inovacije i investicije (HAMAG BICRO), koji rade na njegovoj provedbi.

Poziv je namijenjen poduzetnicima (trgovačka društva) koja spadaju u jedno od tri kategorije: mikro, mali i srednji poduzetnici i fizičke osobe koje imaju ozbiljnu namjeru osnovati trgovačko društvo. Prihvatljivi projekti sufinancirat će se u iznosu od minimalno 100.000 kn do najviše 500.000 kn u trajanju do najviše 12 mjeseci. Krajnji rok za podnošenje prijava prepoznatom centru je 2. rujna ove godine.

Jedan od njih je i poduzetnik Vedran Dorušić iz tvrtka FOKA d.o.o.:

- Bavimo se modernim zaštitama podmorja, konkretno radi se o pametnim bovama koje služe za zaštitu podmorja, ali i morske površine. Nadamo se doći do sredstava koje bi nam omogućile napraviti prototip, zato što ćemo sigurno napraviti početničke greške. Htjeli bi napraviti testiranje ove inovacije u idućih 6-7 mjesecima, a li isto tako kasnije i na zimskom moru u što težim uvjetima da dobijemo prave podatke o tome kako radi i koji su glavni problemi.

Ideja je nastala u želji da se zaštiti jedan arheološki nalaz na otoku Pagu na moderniji način. Dakle ne standardnom trehnikom kako se štite sada - sa kavezima, nego elektronikom i radarima. Upravo zato, kaže Vedran, posegnuli su za rješenjima koja već postoje na tržištu. Ispostavilo se, međutim, da takvih rješenja na tržištu - nema. Koncept je predstavljen na konferenciji o robotici "Breaking the Surface" u Biogradu prošle godine.

- Naišli smo na razumijevanje jednog američkog i jednog norveškog partnera koji imaju komponentne, ali ne i gotovu cjelinu. Izrazili su želju za suradnjom na proizvodnji nečega takvoga, posebice jer je ideja zato što je primjenjiva i za područja posebne bioraznolikosti, udaljene lokacije i sl.

Više informacija o ovom javnom pozivu možete pronaći na web stranicama HAMAG-BICRO i Ustanove Inovacija.