Britanac K. D., osumnjičeni ubojica sa Zrća, podnio je ustavnu tužbu protiv rješenja Vrhovnog suda i Županijskog suda u Zadru kojima je, zbog opasnosti od bijega i utjecaja na svjedoke, produljena mjera istražnog zatvora u Zadru, s time da može trajati do pravomoćnosti presude.

U ustavnoj tužbi Britanac preko svog odvjetnika Borisa Radmana navodi da su mu povrijeđena ljudska prava i temeljne slobode zajamčene Ustavom Republike Hrvatske, i to pretpostavka nedužnosti i pravo na pravično suđenje.

Optužnicom Županijskog državnog odvjetništva u Zadru od 31. kolovoza 25-godišnjaka se tereti za ubojstvo i dva pokušaja ubojstva. Podsjetimo, osumnjičen je da je 27. lipnja u jutarnjim satima ispred noćnog kluba u Novalji oštrim predmetom nasrnuo na trojicu državljanina Velike Britanije. Zadao im je više ubodnih rana, uslijed čega je 26-godišnjaku presječena vena i aorta te je preminuo, dok je drugi muškarac primio više ubodnih rana u torokalni dio leđa i desnog bedra što je dovelo do otvorene rane prsnog koša, a život mu je spašen žurnom liječničkom intervencijom. Treći muškarac zadobio je otvorenu ranu bedra.

Županijski sud u Zadru smatra da postoje osobite okolnosti za produljenje istražnog zatvora, koje proističu iz njegovog ponašanja nakon kritičnih događaja kada je pobjegao sa mjesta istih i brijanjem glave promijenio djelomično osobni izgled te je uhićen u trenutku pokušaja napuštanja državnog teritorija Republike Hrvatske na međunarodnom aerodromu Resnik u Splitu. Dodatna okolnost je i ranija osuđivanost Britanca. Rješenje zadarskog suda potvrdio i Vrhovni sud no obrana je zatim podnijela ustavnu tužbu smatrajući da izostaje "ocjena svakog pojedinog dokaza o osnovanoj sumnji".

- Oba rješenja i prvostupanjskog i drugostupanjskog paušalna su, nedorečena, a time i nejasna, a što nesporno po stavu okrivljenika i obrane govori o povredi prava na pravično i pošteno te nepristrano suđenje, jer se temeljem istih i neobjašnjivih i neobrazloženih dokaza ne može ni na koji način utvrditi postojanje osnovane sumnje kao osnovnog uvjeta za produljenje istražnog zatvora. Očigledno je da ni Vrhovni sud nije uzeo u obzir doista blage sankcije na koje je okrivljenik bio u Velikoj Britaniji osuđen, bitne su stavke žalbe obrane koja navodi kako K. D. nikada nije bio ranije osuđivan na zatvorsku kaznu niti uvjetnu kaznu.

No i od Ustavnog suda obrana je dobila odbijenicu jer, kako je istaknuo predsjednik Vijeća Rajko Mlinarić, ovi prigovori ne upućuju na mogućnost povrede ljudskih prava i temeljnih sloboda zajamčenih Ustavom i Konvencijom.