NOVO Policija je identificirala osobu koja se sumnjiči za uništavanje solarnih ploča na Pozdravu Suncu. Riječ je o 25-godišnjem Zadraninu T.K., policiji od ranije poznatom po narušavanju javnog reda i mira i kaznenim djelima zlouporabe droge te imovinskog karaktera.

Zbog visine materijalne štete uništavanje Pozdrava Suncu vodi se kao teži oblik ovog kaznenog djela za koji je predviđena kazna zatvora od šest mjeseci do pet godina. Prema informacijama iz PU zadarske, 25-godišnjak je razbio 40-ak solarnih ploča i time pričinio materijalnu štetu od 660 tisuća kuna. Predmet kojim je izvršio nezapamćen vandalski čin, metalni slivnik za vodu, bacio je u more pa je policija morala angažirati ronioca koji ga je pronašao na dubini od pet metara.

Kako doznajemo iz neslužbenih izvora, 25-godišnjak je iz postaje prepraćen u Opću bolnicu Zadar gdje će se provesti psihijatrijski pregled i testiranje na opijate. U tijeku je kriminalistička obrada događaja koji je šokirao javnost. 

RANIJE

Telefon policije užario se u 13:10 sati zbog uništavanja jednog od simbola grada Zadra. Prema informacijama iz Policijske uprave zadarske, zaprimljeno je više dojava šokiranih građana koji su javljali kako nepoznata mlađa muška osoba uništava staklene ploče tek obnovljene solarne instalacije Pozdrav Suncu.

Do dolaska policije muškarac se biciklom udaljio s mjesta vandalskog čina. No u postaju je ubrzo dovedena jedna osoba koja se dovodi u vezu s ovim događajem, rekla nam je glasnogovornica PU zadarske Ivana Grbin.

Još je rano govoriti o točnoj visini materijalne štete koja će biti velika. Prema prvoj neslužbenoj procjeni, oštećeno je više od 30 staklenih ploča čija pojedinačna vrijednost iznosi 14.000 kuna (plus PDV), stoga će cijena popravka dosegnuti stotine tisuća kuna. 

Pozdrav Suncu trenutno je ograđen zbog policijskog očevida kojem će pomoći snimke s davno postavljenog video nadzora. Još nije službeno potvrđen ni predmet kojeg je muškarac koristio za nezapamćeno uništavanje javne površine. Sudeći po snimkama očevidaca, riječ je o rešetki šahta.