U sljedećoj školskoj godini prvi razred srednje škole na području Zadarske županije upisat će 1.845 učenika, ili je barem tako predviđeno Odlukom o upisu učenika u prvi razred srednje škole. Ukupno je za cijelu Hrvatsku planirano 44.966 upisnih mjesta u 2.088 razrednih odjela.

Najviše upisnih mjesta u Zadarskoj županiji i ove je godine predviđeno u Strukovnoj školi Vice Vlatkovića, 215. Ova škola kontinuirano radi na otvaranju novih programa, a ove godine novost je CNC operater. Nakon završetka trogodišnjeg programa učenici će moći upravljati strojevima u računalnim sustavima, ističe ravnatelj škole Tihomir Tomčić.

- Imamo dosta problema sa zadovoljenjem potreba tržišta rada i često nas poslodavci pitaju kada ćemo imati kvalificiranog kadra. Učenici koji završe ovaj program, ali i druge slične njima, bez problema nalaze posao u HSTEC-u, SAS-u, LTH-u, kaže Tomčić.

Tu su i dobro poznati programi poput automehatroničara, instalastera kućnih instalacija, telekomunikacijskih montera, tehničara za računalstvo itd. Nova strukovna zanimanja nudi i Srednja škola kneza Branimira iz Benkovca, koja će školovati jedan razred dimnjačara i staklara. Od županijskih škola benkovačka je ujedno i najveća, jer ima 119 upisnih mjesta. SŠ Biograd ih ima 111, Gračac 52, Obrovac 42 a Pag 35.

Od strukovnih škola nakon Vice Vlatkovića najviše raspoloživih mjesta je u Hotelijersko-turističkoj i ugostiteljskoj školi (190). Najmanje će biti medicinara, obrtnika i grafičara, kojih je predviđeno po tri razreda različitih programa. No tek treba vidjeti kakav će biti interes i u pojedinim većim školama.

U gimnazijama nema većih promjena - Nazor upisuje po tri razreda jezične i opće gimnazije, Baraković četiri opće i jedan matematičke, MIOC po dva matematičke i opće a Klasična gimnazija Ivana Pavla II. dva razreda klasičara.

Učenici se prijavljuju i upisuju putem mrežne stranice Nacionalnoga informacijskog sustava prijava i upisa u srednje škole www.upisi.hr a svi detalji o raredima i rokovima dostupni su u Narodnim novinama.