Da se u Guinnessovu knjigu rekorda upisuju vlasnici najviše pravomoćnih presuda u području teških krađa i zloporabe opojnih droga, jedan 37-godišnji Zadranin zasigurno bi bio ozbiljan kandidat, budući da je ovih dana na Općinskom sudu u Zadru dobio još jednu, 14. po redu otkada ga u svojim zabilješkama vode "pravosudni organi". On je još 2003. godine osuđen za zloporabu opojnih droga, nakon čega su ga zadarski, šibenski i zagrebački općinski sudovi redovito osuđivali na bezuvjetene i uvjetne zatvorske krađe, oduzimanja imovinske koristi i mjere liječenja od ovisnosti. Nije pomoglo, jer je otkriveno kako je novu seriju krađa, za koje nije osuđivan, počinio na zadarskom području 2012. i 2014. godine.

Što se tiče pljački trgovina, ima prepoznatljiv rukopis - betonskim blokom ili kamenom razbije izlog trgovine i iz unutrašnjosti krade cigarete i alkohol. Prvog puta nestao je s robom vrijednom 4 tisuće kuna, drugi put u trgovini su ga zatekli policajci. Te 2012. godine u Ulici Stjepana Radića ušao je i u otključano osobno vozilo iz kojeg je uzeo prijenosno računalo i mobilni telefon vrijedne oko 3.000 kuna.

Dvije godine kasnije, dok je čekao suđenje za ova nedjela, krenuo je u novi pohod. U Ulici Marka Marulića uporabom metalnog odvijača nasilno je ušao u bivši diskoklub Forum, otvorio automat za kondome iz kojeg je uzeo dva paketića kondoma, te 89 kuna i 8 eura u kovanicama. Na Ravnicama je provalio u kamper stranih registarskih oznaka te otuđio 200 kuna i dvoje sunčane naočale. Kobnom mu se ovog puta pokazala krađa na parkiralištu ispred caffe bara na Novom Bokanjcu. Iz prtljažnika otključanog automobila HT-a otuđio je laptop, kojeg je ponudio konobarici na prodaju za 500 kuna. Ona ga je obećala kupiti ali je pozvala policiju, pa je 37-godišnjak uhvaćen kada je došao po novac.

Okrivljenik se sjetio krađa koje je počinio, a posebno krađe laptopa i mobitela iz automobila, jer su ga nakon toga svi zezali, budući da se sam uslikao s vlasničinim mobitelom, pa ga je ona mogla identificirati. Nezaposlen je i ovisnik unatrag 15 godina, a nije toliko trošio na heroin koliko na ecstasy i amfetamine. Često je odlazio na tehno partije, te je praktički ove sintetičke droge konzumirao kao da su bomboni, rekao je. Što se tiče krađe kondoma iz bivšeg disco cluba "Forum", rekao je da je bio s jednom djevojkom koja nije sudjelovala u krađi. Ipak, dosta toga se ne može sjetiti jer zna da je njegov mozak uništen zbog dugogodišnjeg korištenja droga. Trenutačno je na tretmanu u Centru za ovisnost u Zadru te je na testiranjima negativan na korištenje opojnih sredstava.

Sutkinja Ivana Parać Krišto osudila ga je na jedinstvenu kaznu zatvora u trajanju od dvije godine, od čega će jhednu godinu provesti u zatvoru a drugu samo ako u roku od pet godina počini novo kazneno djelo. Također mu je još jednom izrečena mjera obveznog liječenja od ovisnosti. Oštećenicima će morati vratiti iznose za koje su oštećeni u njegovim pohodima.