Odjelu za graditeljstvo i prostorno uređenje Grada Zadra dostavljen je idejni projekt uređenja Trga tri bunara, jedinog koji je ostao neuređen i koji je pretvoren u parkiralište.

Idejni projekt izradili su arhitekti Iva Letilović i Igor Pedišić iz AB Foruma. Oni su početkom ove godine sklopili s gradskom upravom novi posao vrijedan 57 tisuća kuna (bez PDV-a) za izradu studije zatečenog stanja Trga tri bunara i usporedbe s povijesnim nacrtima.

Arhitektonskim rješenjem predviđena je jedna nova kulturno - urbana cjelina u tom dijelu grada.

Naime, zatvorit će se promet ulicom koja prolazi između Perivoja Gospe od zdravlja i Trga tri bunara što znači da se više neće voziti kroz Lančana vrata. Tamo će biti jedino moguć prolaz interventnim vozilima.

Novi pristupi tom dijelu Poluotoka, kojeg omeđuje veliki kao i mali Arsenal, kuća Biankini koja na Trgu tri bunara ima povijesni graditeljski značaj te hoteli Bastion, Almayer i Teatro Verdi s parkom, trebao bi se riješiti usporedo sa zatvaranjem Muraja za promet. U svakom slučaju, sjeverozapadni dio gradske povijesne jezgre u kojoj je sjedište najveće hrvatske brodarske kompanije trebao bi dobiti novu dimenziju urbanizma. Nadamo se on neće biti podređen samo turizmu već i stanovnicima Zadra.

No, prvo će arheolozi zaviriti u prošlost tog dijela pa će provesti istraživanje onako kako to konzervatori traže a onda će arhitekti izraditi projektnu dokumentaciju za građevinsku dozvolu. Kada će uređenje, radovi a prvo i financiranje o tome je uzaludno govoriti uz podatak da je još 2015. godine za projekt uređenja Trga tri bunara prihvaćena ponuda AB Forum na 192.000 kuna bez PDV-a.