ZADAR- U zadarskoj bolnici 10. lipnja u pogon će biti puštena nova magnetska rezonanca koju je preko EU programa kupilo Ministarstvo zdravstva. Zato će na svečano otvaranje vjerojatno doći i aktualni ministar zdravstva Milan Kujundžić a nije isključena ni ministrica Gabrijela Žalac preko čijeg je ministarstva zadarskoj bolnici namijenjeno bilo 6 milijuna kuna za novi MSCT uređaj, dok je za magnetsku rezonancu bio određen iznos od 7.757.142,85 kuna.

Uvjerili smo se kako i specijalisti koji za svoju dijagnostiku traže snimku MR, ne znaju kako je taj skupocjeni i dragocjeni uređaj već mjesecima montiran u susjedstvu starog magneta. Naravno, da bez ljudi nema ni upotrebe tog medicinskog stroja pa su oni poslani na edukaciju koja im uskoro završava, doznali smo od zamjenika ravnatelja dr. Edija Karuca.

Za novi MR zatvoren je dio prostora velike čekaonice Hitnog bolničkog prijeme u prizemlju Interne, uz koju je smještena klinička radiologija. Tamo se nalazi i stara magnetska, prva koju je nabavila zadarska bolnica zahvaljujući donacijama iz zadarskog gospodarstva te građana preko proračunskog novca. Taj je uređaj prije 10 godina, za 10 i pol milijuna kupljen uplatama 21 zadarske tvrtke.

Zadarska bolnica je uspjela vlastitim novcima kupiti jedan novi uređaj za kojeg su nam informaciju dali i omogućili snimanje zamjenik ravnatelja i pročelnik službe kirurgije dr. Jaša Pavić.

Radi se o intraoperacijskom RTG (rendgenu) uređaju za Centralni operacijski blok. Preko tog uređaja moguće je tijekom operacije snimati i kontrolirati trenutno stanje organa osobe koja je na operacijskom stolu, tako bi laički mogli prevesti značaj i korisnost novog uređaja koji je koštao 1.2 milijuna kuna.

Koliko je skupa medicina, odnosno zdravstvo mogli smo se uvjeriti u prošlotjednom neformalnom razgovoru s dr. Jašom Pavićem, dr. Ivanom Bačićem i dr. Edijem Karucem.
Donacije zadarskoj bolnici dugogodišnja su praksa zadarske bolnice i djelo ravnatelja i pojedinih šefova odjela. Istodobno je to dvosjekli mač jer zadarsku bolnicu zbog toga je godinama zanemarivalo resorno ministarstvo u opremanju.

Dr. Pavić je ipak ustrajan u nabavci nove opreme u zamjenu za zastarjelu ili potrošenu a napose onu koja je suvremena potreba. Trenutno je akciji prikupljanja novca za navigator koji je neophodan za neurokirurške zahvate. Osim što je došao do povoljne prilike za kupnju tog uređaja, na Odjelu neurokirurgije zadarska bolnica ima mladog stručnjaka, dr. Ivica Franciškovića, koji je stekao potrebno iskustvo u klinikama za rad uz pomoć tog neurokirurškog navigatora.