ZADAR- Nakon velike rasprava o budućnosti zadarske rive, pitanje rekonstrukcije Obale Petra Krešimira IV s dogradnjom gata, još uvijek je na čekanju.

Stručnjaci D&Z napravili su reviziju projektne dokumentacije koja je izrađena prije 10 godina. Stanje obalnog zida zadarske rive koje je more podlokalo sigurno je lošije nego tada, kada je D&Z predložio preslagivanje obale koje bi koštalo 50 milijuna kuna. Prema najnovijem troškovniku, procjena je da će taj posao koštati 70 milijuna kuna, doznajemo u gradskoj upravi.

Tamo se alarm upalio nakon što je olujno jugo u krajem listopada prošle godine razvalilo dio mula. Tada je politički odlučeno kako će se uz pomoć EU novaca i otvorenu podršku Ministartva mora, pokrenuti taj posao.

Za sada nedostaje najvažniji preduvjet. Zadarska riva mora iz ruku Grada preći u ruke Države. To će se postići jednom od izmjena Prostornog plana Grada Zadra koje su trebale biti završene još u ožujku, a koje će se, doznajemo uskoro naći na javnom uvidu. Nakon toga bi procedurom preko Vlade, pomorsko dobro, što je obuhavt zadarske rive u dužini od jednog kilometra, bio prepušten Lučkoj upravi Zadar kao dijelu bazena gradske luke.

Nema sumnje da će sva ta procedura trajati dok se na objavi natječaj za izvođača radova na rekonstrukciji rive s najljepšim zalaskom sunca kojeg su brendirali turisti koji dolaze u Zadar.

Novim projektom gat, odnosno mul rive vratio bi se u dimenzije prije bombardiranja 1944. godina kada je mul koji je služio kao pristanište,  razrušen zajedno sa svjetionikom. Sa sadašnjih 70 metara, konzervatori su dali suglasnost za dogradnju  od 14 metara dužine gata.