U petak 24. svibnja u 19 sati u studentskom klubu Božo Lerotić na adresi Ulica Ruđera Boškovića 5 u Zadru će biti održano predavanje "Filozofija, aktivizam, zakonodavstvo i svakodnevna primjena" poznatog hrvatskog zooetičara, profesora Roberta Međugorca, koji već drugi puta dolazi u Zadar.

Neke od tema koje će predavanje obraditi su geneza zoetike u filozofiji, animalistički tekstovi, veganski pokret, vrstaštvo, istaknuti filozofi - protivnici oslobođenja životinja...

Nakon predavanja će uslijediti pitanja iz gledališta i rasprava.

Robert Međugorac se zooetičkim pitanjima počeo baviti 1997. godine i otad je aktivan u Pokretu za oslobođenje životinja / Veganskom pokretu. Idejni je začetnik udruge "Veseli vegani" u sklopu koje je održao niz predavanja o animalističkom abolicionizmu u Zagrebu, Rijeci, Beogradu, Mariboru, Čakovcu, Vukovaru, Bačkoj Palanci, Vinkovcima, Županji, itd. Autor je popularno-znanstvene konferencije "Veganski ručak" te autor i voditelj TV emisije "Oslobođenje životinja - abolicionizam, veganstvo, antispecieizam". 2013. je upisao doktorat iz filozofije na Filozofskom fakultetu u Zagrebu, grana etike. U užem smislu bioetika, zooetika, animalistika. Od 2015. je autor i voditelj neovisne internetske stranice s fokusom na prava / oslobođenje svih životinja (ljudskih i ne-ljudskih), osloboditeljstvo (abolicionizam), veganstvo, protuvrstaštvo (antispecieizam). Od 2015. je autor i voditelj popularno znanstvenog ciklusa predavanja i tribina "Oslobođenje životinja" u knjižnici Bogdana Ogrizovića na Cvjetnom trgu u Zagrebu. 2017. je s nekolicinom ljudi pokrenuo Međunarodni prosvjed za zatvaranje svih klaonica, a 2018. je pokrenuo Međunarodni prosvjed za zabranu lova.