U zadarskom CODE HUB-u održana je početna koncerencija projketa PEPSEA - "Protecting the Enclosed Parts of the Sea in Adriatic from Pollution". Konferenciji su nazočili i dožupan Šime Mršić, županijski pročelnik Lovro Jurišić i ravnateljica Agencije ZADRA NOVA, Marina Dujmović Vuković. Projekt je usmjeren na očuvanje priobalja i jadranskog mora od onečišćenja s brodova, platformi i kopnenih izvora onečišćenja. Cilj mu je i zaštititi način života snanovništva i očuvati biološku raznolikost Jadranske regije. U sklopu projekta nabaviti će se oprema za nadzor, među kojom i dronovi kojima će se nadzirati zadarski akvatorij. Oprema će biti na raspolaganju Operativnom centru centru Zadarske županije kod iznenadnih oštećenja mora u županiji.

- Potreba za projektom nastala je zbog rasta pomorskog prometa zbog turizma i trgovine, nepostojanja jedinstvenog sustava za pravovremeno reagiranje na iznenadna onečišćenja i podizanja svijesti stanovništva o održivom korištenju pomorskog dobra. Projekt bi trebao dati intervencijski sustav izrađen prema potrebi svake lokacije u projektu, primjenjivu tehnologiju i na ostala geomorfološka područja, transfer znanja i vještina te mogućnost korištenja nabavljene opreme za kriznih situacija, pojasnili je Ivana Štulina, voditeljica projekta i i Vedran Martinić, ravnatelj Jadranskog edukativno-istraživačkog centra za reagiranja na iznenadna onečišćenja mora - ATRAC-a.

Pilot lokacije projekta su Zadarski, Splitski, Šibenski kanal te Venecijanska laguna, a suradnja se oblikovala s 8 partnera s područja Hrvatske i zemlje s kojom dijelimo Jadransko more - Italije.