ZADAR- Nakon tečaja minimalno invazivne kirurgije koji je u zadarskoj bolnici za hrvatske liječnike održan u lipnju prošle godine, danas je najavljen prvi međunarodni tečaj pod nazivom "Video assisted Thoracoscopic surgery workshop". Nositelj prve u nizu edukacija liječnika iz regije je dr. Ivan Bačić, specijalist opće kirurgije i subspecijalist torakalne kirurgije.

On je prvi instruktor u Hrvatskoj i jugoistočnoj Europi za endoskopski zahvat u prsnom košu na simulatoru. Prvi put u Hrvatskoj će se za ovaj međunarodni tečaj koristiti simulator koji će s punim povjerenjem ustupiti poznata svjetska tvrtka za medicinsku opremu, najavljeno je na konferenciji za novinare.

- Zahvaljujući zadarskim kirurzima koji su pioniri laparoskopskih i torakalne endoskopije u Hrvatskoj, Zadar će dogodine biti domaćin međunarodnog kongresa endoskopske kirurgije. Time smo počašćeni. Drago mi je i ponosan sam što naši kirurzi rade ovako dobar posao i medicinu, kazao je dr. Jaša Pavić, pročelnik službe za kirurgiju.

Dr. Ivan Bačić završio je u Pragu obuku za simulator uz pomoću kojeg će dva dana obučavati četvero kirurga koji stižu na tečaj u zadarsku bolnicu. Oni će dobiti certifikat kojeg će im kao ovlašteni specijalist potpisati dr. Bačić. Zadarska bolnica je jedina koja ima certifikat i jedina u kojoj se može raditi na simulatoru, istaknuo je dr. Bačić. On će sa svojim timom sudionike tečaja podučiti teoretski i praktično bazičnim vještinama te ih uputiti u napredne tehnike koje su cilj tečaja.

Uz dr. Bačića kao nositelja tečaja te njegovog kolegu dr. Domagoja Morovića u timu su dvije anesteziologinje, dr. Barbara Petani i dr. Kristina Zrilić. Sve to je rezultat dugogodišnjeg rada i edukacije zadarskih liječnika koji se, koliko je to moguće, koriste vrhunskom medicinskom tehnologijom.

- Iako prvi u tome i dalje smo u sjeni velikih bolnica, kazao je dr. Bačić. Domaći pacijenti zbog takve fame odlaze u Zagreb, ali je, prema riječima dr. Bačića, sve više pacijenata izvan Zadra koji dolaze kod njih na operacije.

Ali ih ne prepoznaje HZZO pa ni Ministarstvo zdravstva kojem se više puta pisalo, kazao je dr. Pavić. Već sedam godina radimo, ali nemamo šifre za odgovarajuće plaćanje ovakve operacije koja u Francuskoj košta 30 tisuća eura, dodao je dr. Bačić podatak koji ilustrira kako naš zdravstveni fond i nadležno ministarstvo prate inovativne zahvate.

Jer oni se odvijaju u tzv. maloj bolnici pa im je, očito to teško uvažiti kao nacionalni  medicinski standard.  Da barem HZZO poveća iznos mjesečnog financijskog limita zadarskoj bolnici koji ne prati kvantitetu i kvalitetu medicinskih usluga. Zamjenik ravnatelja, dr. Edi Karuc, izrazio je zadovoljstvo što je zadarska bolnica predvodnik u tom dijelu napredne medicine zahvaljujući takvim liječnicima.