ZADAR- U zadarskim osnovnim školama rade 24 nestručne osobe. Takvu je evidenciju SDP-ova vijećnica Jelena Jelavić dobila od resornog pročelnika Jose Nekića s kojim je taj kronični problem komentirala na prošlotjednoj sjednici Gradskog vijeća.

Čak 11 nestručnih osoba radi na mjestu učitelja - edukatora u OŠ Voštarnica koju pohađaju osnovci s posebnim potrebama. Jedan takav učitelj edukator- rehabilator je u OŠ P. Preradović kao zamjena za stručnu osobu dok je na porodiljnom. Najviše je nestručnih osoba na mjestima nastavnika matematike. Šestoro je učitelja matematike - nestručnog osoblja u školama Stanovi, Krune Krstića, Smiljevac, Bartula Kašića Zadarski otoci te Smiljevac gdje dvije takve osobe predaju matematiku.

U školama Petar Preradović i Šimun Kožičić Benje dvije nestručne osobe predaju informatike. Nestručan kadar je i na mjestu učitelja glazbene kulture u OŠ Šime Budinića, prirode-biologije u OŠ Bartula Kašića, fizike u OŠ Zadarski otoci i OŠ Smiljevac, fizike-matematike što se u kombinaciji predaje u područnoj školi Zadarski otoci u Velom Ižu.

Prijedlog SDP-ove vijećenice Jelene Jelavić da se kod ugovora o stipendiranju deficitarnih zanimanja, stipendisti obavežu da odrade staž u Zadru barem u trajanju koliko su primali stipendiju. Tako rade u Rijeci, Zagrebu, Čakovca, navela je Jelavić.

Pročelnik Joso Nekić nije bio susretljiv na takav prijedlog, tvrdeći kako Grad tu ne može puno jer se radi o ingerenciji države i samih obrazovnih ustanova. Kao da oni daju stipendije zadarskim studentima.

- Ne možemo oktorirati. Ne može Grad zapošljavati nikoga bez natječaja, pojasnio je Nekić svoju tezu da ravnatelji ne mogu naći potrebne kadrove. Grad je po tom pitanju pogrešna meta  koju je gađala SDP-ova vijećnica, kazao je resorni pročelnik.

Pročelnik Nekić je za utjehu naveo problem Zagreba koji nema dovoljno "teta" u vrtićima pa ih traži u drugim sredinama. Pohvalio se i brigom Grada oko nadarenih učenika preko EU projekta u OŠ B. Kašića.

SDP-ova vijećnica, koja i sama radi u školi, upozorila je kako će i to možda biti problem s obzirom na to da izvrsni mentori koji su tu odjecu podučavali uskoro odlaze u mirovinu.