Oko 130 štićenika više udruga s područja Splita i Zadra jučer je hodočastilo u samostan u Kraju na Pašmanu kako bi se družilo te dan provelo u molitvi i druženju. Tamo ih je već standardno dočekao upravitelj samostana fra Ante Kekez, koji uvijek naglašava kako su vrata samostana otvorena ovakvim hodočasnicima.

- Samostan je uvijek otvoren djeci s poteškoćama u razvoju, ako nismo njima, kome ćemo? Dočekao sam ih otvorena srca, služili smo misu za njihovo tjelesno i duhovno zdravlje, kao i njihovih roditelja. Otvorili smo im svoj prostor i pozvali ih da nam se vrate i dogodine, kaže fra Ante.

Djeca s poteškoćama u razvoju, kao i uvijek, donijeli su sa sobom veselje i vedrinu, radovali su se i pjevali na misi i nakon nje, a neki su se okušali i u sportovima. Predviđeno vrijeme za povratak brzo je došlo.

- Jučerašnji susret milosni je susret u Gospodinu. Udruga "Put" iz Zadra od koje je i bio poticaj za susret u goste je pozvala braću i sestre iz Crkve sv. Filip Neri iz Splita a domaćin susreta bio je fra Ante Kekez iz samostana sv. Duje. Ovo je jedan u nizu naših susreta u zajedništvu, u Kristu sa zajednicom iz Splita. I udruga Put i zajednica sv. Filip Neri djeluju po istom poslanju a to su djela vezana s potrebitima, bolesnima te onima u raznim poteškoćama, kako u tjelesnim tako i drugima. Jedno je samo važno a to je da u molitvi i zajedništvu čeznemo Krista, kaže voditeljica udruge Put Igris Smrkinić.

Tako je bilo i jučer u samostanu sv. Duje - sv. Misa, slavljenje Gospodina u pjesmi, molitvi krunice te naravno spontano veselo druženje.

- S nama su bili oni s kojima smo na našim susretima često zajedno a to su udruga Lastavice, udruga Srce, zajednica Vjera i Svjetlo, Centar za rehabilitaciju Sv. Filip i Jakov i brojni drugi, otprilike 130 ljudi, a bili smo Jedno! Dotaknuti propovijedi don Joze sa Ćokovca u kojoj je istaknuo da svi mi jesmo djeca Božja, dragocjen biser, svatko od nas, u Bogu jedinstven i neprocjenjiv. Isto tako kao što imamo na ovom putu razne poteškoće, što uključuje često i tjelesne, imamo i nešto neprocjenjivo a to su darovi kojima nas dariva Otac naš Nebeski, svakog od nas, svi ih imamo! I to moramo znati u svakom udahu i izdahu, u svakom trenutku života. To je naša dragocjenost, naša ljubljenost, to smo svi, baš svatko od nas u Očevim Rukama! Zahvalni smo fra Anti što nas uvijek dočeka otvorena srca punog ljubavi i blagosti. Verujem da će i ovaj susret ostati kao čin Božje ljubavi i njegujući ga kao Milost, nastojat ćemo ga uz Božju pomoć svake godine potaknuti! Neka je slava i hvala Gospodinu našemu Isusu Kristu! Neka je slavljen i hvaljen u svim Svojim djelima!, zaključuje Igris.