Početkom ove godine u Zadru je s radom započela poliklinika Pupillam, jedina ustanova medicine rada i sporta specijalizirana za potrebe sportaša u Zadarskoj županiji i šire, koja će pružati i usluge pregleda radnika i vozača svih kategorija.

U prostorijama poliklinike na adresi Katarine Zrinski 1A (na Relji preko puta parkinga nove poliklinike) danas je priređeno druženje na kojem su podršku dr. Hariju Periniću i poliklinici izrazili gradonačelnik Brano Dukić, kolege liječnici Dario Nakić, Jaša Pavić, Antun Zoran Savić, Martina Mikecin, Zoran Škrgatić, Renata Bek, predsjednik Županijskog suda Boris Babić, direktor zadarskog sporta Jurica Dilber, sportaši, odvjetnici, političari...

- Pokret i sport su sastavni dio života, a zahvaljujući brojnim sadržajima i sportskoj infrastrukturi pokrenule su se ne samo mlađe, nego i srednje generacije te se počele baviti sportom. Međutim, sport koliko god imao pozitivnog učinka na psihičko i fizičko zdravlje te preveniranje bolesti, nekada može imati ozbiljne posljedice. Ne bi bilo loše da ne samo djeca i sportaši, već i rekreativci, najprije obave preventivni zdravstveni pregled, vide koje su im mogućnosti i ograničenja te na taj način izaberu sport koji im odgovara. Nije svaki sport za svakoga, a bavljenje sportom nekada može samo pogoršati zdravstveno stanje, rekao nam je dr. Perinić, specijalist medicine rada i sporta.

Dr. Perinić je nakon diplome radio u Hrvatskoj vojsci kao voditelj ambulante na 93. zrakoplovnoj bazi gdje je radio s vojnim pilotima, koji ulaze u kategoriju izrazitih sportaša, a u Poliklinici Mešter desetak godina obavljao je preventivne zdravstvene preglede plivača, triatlonaca, boraca u kontaktnim sportovima... Godine 2000. specijalizirao je medicinu rada, a 2011. medicinu sporta.

- Nadamo se da ćemo nastaviti taj kontinuitet brige o sportašima, koju su pružali dr. Zdrilić dr. Prenđa, ali i u ovom drugom dijelu medicine rada, gdje pružamo mogućnost pregleda za uvjerenja pomorcima, vozačima, nositeljima dozvola za oružje i svih ostalih potvrda. Povećanim brojem zaposlenih u Zadarskoj županiji došlo je do manjka ambulanti medicine rada, tako da se stvara još jedan prostor u gradu u kojem je to moguće obaviti.

Medicina rada uglavnom radi screening, odnosno preventivni pregled vida, sluha, lokomotornog aparata, kralježnice, psihičkih, intelektualnih funkcija, te se u suradnji s obiteljskim liječnicima i specijalistima one koji imaju određenih problema upućuje na načine kako što brže i bolje riješiti svoje probleme.

- Želimo educirati mlade ljude da se rad i trud isplate, da ne pribjegavaju brzim rješenjima, uzimanju suplemenata, da ne kažemo droga te da paze na redovitu i pravilnu prehranu. Želimo educirati roditelje o važnosti pravilne prehrane ne samo u u rastu i razvoju, već i u ovom sportskom dijelu gdje su opterećenja pojačana, pa i prehrana mora biti prilagođena tim opterećenjima, zaključuje Perinić.
Na svečanost u poliknici Pupillam došao je i zadarski gradonačelnik Branko Dukić u pratnji pročelnika Nevena Klarina, Darka Kasapa, Marija Pešuta, Tomislava Korone...

- Mi na našem području nismo imali ovakvu ambulantu koja je usmjerena prvenstveno na sport. Naravno, riječ je o privatnoj poliklinici koja u tome vidi svoju korist, no time se poboljšava kvaliteta zdravstvenih usluga u našem gradu. Svjedoci smo da u zdravstvu danas nema prostora za fušarenje, da su velike prozivke prema liječnicima kada se nešto pogriješi te je bitno svakom pacijentu maksimalno se posvetiti i dati točnu procjenu zdravstvenog stanja. Zbog toga na neke preglede treba duže čekati, a oni koji nemaju toliko vremena mogu ovakva mjesta koristiti kao dopunu standardu. Naravno, takve stvari treba riješiti na državnoj razini te pacijentima koji imaju osnovno zdravstveno osiguranje priznati troškove bilo gdje da dođu na pregled, rekao je Dukić.