Evo sam jučer s ministrom državne imovine Goranom Marićem razgovarao oko zemljišta za javnu garažu, kazao je gradonačelnik Branko Dukić na prošlotjednoj sjednici Gradskog vijeća. Ali bez najave kad će ministar koji državnu imovinu pa čak i Dioklecijanovu palaču dijeli šakom i kapom, donijeti u Zadar ugovor za Ravnice.

Tim više jer je u srpnju prošle godine, prilikom jednog od susreta ministra Marića i zadarskog gradonačelnika najavljeno da se priprema potpisivanje sporazuma o projektu "Vrata Zadra".

Ministar Marić nosi Zadru darove ali ne i ugovor za Ravnice

Radi se o sređivanju odnosa između Države i Grada Zadra koji očito nisu rješivi, obzirom da se svojedobno iz tog razloga odustalo od izrade Urbanističkog plana uređenja Ravnica. I to za vrijeme gradonačelnika Božidara Kalmete. U svakom slučaju Ravnice su jedino mjesto na kojem se već 10 godina planira javna garaža kao rješenje svih prometnih problema i gužvi u Zadru.

O smanjenju broja parkirnih mjesta, što će biti dodatno pogoršano kada se za promet zatvori i Muraj, govorili su na sjednici oporbeni vijećnici. Oni su ukazali i na činjenicu kako je određeni broj parkirnih mjesta ukinut i zbog dostave koja se na njima odvija, a stanje je dodatno pogoršano zatvaranjem parkirališta ispred Ljepotice.

Svjedoci smo da je manje parkirnih mjesta, potvrdio  je Dukić, dodavši kako mu je potraga za tim rješenjem kroz javnu garažu, primarni posao. Turistička sezona je pred vratima, a gradske vlasti nisu ponudile nikakvo montažno rješenje koje bi se financiralo kroz program ITU za koji je iz EU fondova, Gradu Zadru na raspolaganju 35 milijuna kuna. Nisu se odredili hoće li Đil, odnosno parkiralište u Jazinama biti mjesto održavanja ljetnih koncerata od kojih po svemu sudeći neće ništa biti ni ove godine ili mjesto gdje bi mogla podići montažna garaža.

Takvu mogućnost spomenuo je konstruktivni vijećnik Akcije mladih Antonio Beus. Za HDZ-ove vijećnike Antu Kolegu i Damira Burčula pohvalno je to kako Grad rješava problem parkirnih mjesta. Ali oni ne stanuju na Poluotoku gdje i SDP-ov Daniel Radeta. On bi, kazao je, platio i 1000 kuna mjesečno kad bi to značilo i pronalazak parkirnog mjesta, kazao je Radeta.

Većina vijećnika izglasala je prijedlog da se zona naplate parkiranja proširi na nogostup Ulice Ivana Brčića, uz upravnu zgradu Tankerske plovidbe. Parkiranje će se od kraja ovog tjedna naplaćivati i do svjetionika na Liburnskoj obali.