Pet plesnih parova iz slovenske pokrajine Koruške izabrali su Zadar za proslavu svoje uspješne plesne sezone. Iako su došli neobavezno, kao "obični" turisti nisu mogli odoljeti pa su spontano zaplesali i na Pozdravu suncu uz zvukove Morskih orgulja. 

- Bolje mjesto nismo mogli izabrati. Ovo je neopisiv doživljaj, rekao je Simon Hribernik. On je i poznati slovenski ugostitelj, vlasnik prestižnog restorana Brančurnik s tradicijom dužom od 300 godina. Restoran se nalazi u podnožju Alpa, tik uz cestu između gradića Prevalja i Ravna na Koroškem u slovenskom dijelu regije Koruška, svega pet kilometara udaljen od austrijskog Bleiburga. Kao vlasnik "restorana s potpisom" Hribernik je i ugledni član Europskog reda vinskih vitezova Austrije, konzulata za Korušku. 

- U Zadar dolazim već 45 godina, otkriva Simon koji je u Privlaci sagradio kuću gdje sa suprugom Elom, inače vlasnicom triju ordinacija dentalne medicine, često boravi. - Zadar i Privlaku vole i naše dvije kćerke, cijela naša uža i šira obitelj, kaže Ela. Ona i Simon su u Privlaci i u Zadru bili domaćini plesnoj skupini s kojom nastupaju.

Nakon prigodnih plesnih koraka uz Morske orgulje, Slovenci su posjetili zadarske znamenitosti - Forum, Muzej zlata i srebra Zadar gdje ih je prigodnim riječima pozdravila časna sestra Cecilija. Ušli su potom i u unutrašnjost crkve sv. Lovre, pa lagano do Svetog Šime. Nisu propustili posjetiti i perivoj Kraljice Jelene Madijevske te Muzej antičkog stakla. 

- Ovako nešto ima samo Zadar. Fascinirani smo eskponatima starim 2000 godina kakvih nema nigdje drugdje na svijetu, rekli su uglas Koruški Slovenci, otvoreno se diveći zadarskim znamenitostima i kuriozitetima. Boravak na zadarskom području nastavili su posjetom Kraljeskim vinogradima na Punta Skali, gdje ih je pozdravio Milenko Rajić, suvlasnik te uspješne vinogradarsko-vinarske tvrtke. Uz domaće delicije, plodove mora, sir, pršut i neizostavnu janjetinu ispod peke, uživali su degustirajući "kraljevska" vina, uz pjesmu poznatog zadarskog pjevača Davora Perića.

Boravak u Zadru slovenski plesni parovi iskoristili su i za susret sa Darjom Jusup predsjednicom Slovenskog kulturnog društva Lipa Zadar.