U povodu izbora za Europarlament danas je u HSLS-u održana tiskovna konferencija s prezentacijom dr. Ivice Žuvele, spec. ginekologije i menadžera u zdravstvenim sustavima.

- HSLS-ov program se zove "Dobar dan građani, doviđenja birokrati", a sastoji se od tri glavne točke: "Europska unija je rješenje, a nije problem", "Schengen sada i odmah" i "Protiv ortačkog kapitalizma, a za narodni kapitalizam utemeljen na vladavini prava" , istaknuo je Žuvela.

Što brži ulazak u Schengen je vitalno i strateško pitanje Hrvatske, a inteligentni razvoj granice imperativ. Pogranični pojas je potencijalno novo tržište koje treba iskoristiti. Davanjem npr. luke Gaženica u koncesiju to smo propustili iskoristiti za revitalizaciju Ravnih kotara, Bukovice i šire.

- Iako Hrvatska nema tradiciju liberalizma, sve je veći broj onih koji uviđaju da nam trenutni sustav ne odgovara. Nefunkcioniranje naslijeđenog sustava se očitava i u zdravstvu, što mi je bio motiv osmišljavanja reforme zdravstva u Hrvatskoj, rekao je dr. Ivica Žuvela.

Da bi se uopće stanje popravilo, potrebno je najprije detektirati probleme u zdravstvu. Sredstava ima, ali se troše neracionalno. Prevencija oboljenja je višestruko jeftinija od liječenja razvijene bolesti, a u tom segmentu smo među najlošijima u Europi. Posljedično se stvara pritisak na sekundarnu i tercijarnu zdravstvenu zaštitu, koriste se najskuplje dijagnostičko-terapijske usluge, stvaraju se liste čekanja i smanjuje udio onih koji doprinose u sustav u odnosu na korisnike zdravstvene zaštite. Administracija je prevelika a neučinkovita. Pacijenti su za potrebne usluge prisiljeni platiti nešto što je već plaćeno, ali nedostupno, liječnici su potplaćeni, nezadovoljni i preopterećeni.

- Nacrt reforme zdravstva obuhvaća korjenite promjene, naročito u načinu financiranja i funkcioniranja primarne zdravstvene zaštite. Od prihoda bi se uplaćivalo samo 3% u socijalni fond (za doplatu police zdravstvenog osiguranja socijalno osjetljivim skupinama, znanstveno-nastavne procese, osiguranje zdravstvene zaštite tamo gdje nije samoodrživo...). Od tog rasterećenja na dohodak svaki pacijent može sebi uplatiti policu zdravstvenog osiguranja i pritom birati najboljeg ponuditelja. Pritom treba napomenuti da se liberalizacijom tržišta briše pojam socijalni-privatni. Svi su u sustavu i pacijentu je svejedno kod kojeg će liječnika ići. Jer, tu uslugu je, na kraju krajeva, i platio, rekao je Žuvela.

Zdrava konkurencija preduvjet je učinkovite kontrole kvalitete na tržištu zdravstvenih usluga te bi se primjenom ovakve reforme znatno racionaliziralo raspolaganje dostupnim sredstvima u zdravstvu, a na korist svim građanima RH.