Vijećnik u Gradskom vijeću Biogada Ante Fuzul poslao je medijima pismo u kojem se osvrće na nedavno putovanje gradonačelnika Ivana Kneza s pratnjom u New York. Prioćenje donosimo u cijelosti.

Sinoć sam prije spavanja pročitao jedan članak objavljen u jednom dnevnom listu vezano za snimanje filma pod nazivom „Biograd na moru - ždral u srcu Jadrana" koji se kako doznajemo iz tog članka snimao ovih dana u New Yorku, a nastavit će se snimati u Belgiji u gradu Ypresu. U članku se piše o samoj asocijaciji Gradonačelnici za mir, o uspjehu Biograda koji je stao uz bok velikim gradovima. Ono što me posebno dojmilo je slijedeća rečenica: „Uspjehu Biograda na Moru sigurno doprinosi i njegov stalni razvoj, zdrava ambicija i politika Ivana Kneza koju uspješno vodi u gospodarstvu, kulturi i mirotvorstvu". I onda je svizac zamotao čokoladu.

Prošli tjedan sam bio prisutan na sastanku koji je organiziran od strane EU Komisije u hotelu Adria u Biogradu na kojem je sudjelovalo 50 predstavnika iz svih zemalja članica. Besprijekorna organizacija hotela Adria, zadovoljstvo svih sudionika, no ponavljali su pitanje: kako ulica u kojoj se nalazi srednja škola, te posluju četiri hotela, ulaz u kampove Soline i Ljutić te naselje Kumenat može izgledati tako neuredno i bez nogostupa. Ulica bitna za život i gospodarstvo grada uređena je u duhu „50 nijansi sive", ali tu se ne misli na film, već samo na razna obojenja asfaltnog pokrova ulice. Zato se ukidaju dijelovi gotovih ulica, rade nove 10 metara dalje, sve s dobrim izlikama, kao što se u zoni napravila nova pristupna cesta s vertikalama prema „rančevima" gradskih glavešina.

Osnove „zdrave ambicije i politike" na području gospodarstva su ulaganja u gospodarsku zonu i poduzetnički inkubator, te se uložio ogroman novac pod izlikom da će ti projekti pokrenuti otvaranje radnih mjesta. U zoni cijena terena je 100 kn/m2, uz popust od 25% za plaćanje odjednom platite 75 kn/m2. Najčešći oblik poslovanja je suha marina što znači izgradnju jedne hale, uređenje terena uz ograđivanje, te postavljanje dva belgijska ovčara kao čuvara te marine. Ili se ne napravi ništa već se oglasi u njuškalu ili na drugim portalima. No cijena nije u tom slučaju 75 kn već 370 kn/m2. No, sve će to popraviti poduzetnički inkubator na koji trošimo preko 38 milijuna kuna te dogradnja vrtića po cijeni 2.500 €/m2, posebice kad vidimo egzodus radno sposobnog stanovništva iz države, a to nije mimoišlo ni Biograd.

Na području kulture smo najviše napredovali, posebice ako imamo u vidu da je kino dvorana u kojoj bi se mogla napraviti kazališna predstava, u obnovi već 14 godina, a zadnjih 9 godina nismo imali nikakvu gledljivu predstavu osim ove koju gledamo svaki dan na ulicama grada. Zabavni život postoji samo ljeti, a vodi ga pet fast foodova koji su umislili da su noćni klubovi pa se tako i ponašaju. To što zakonski ne udovoljavaju uvjetima, što su sve terase betonske, iako gradske odluke kažu drugačije, to što se terase natkrivaju konstrukcijama, pa čak i nadograđuju terasama na kat, to što je cijela riva popunjena kavezima od stakla, iako je Ministarstvo kulture proglasilo poluotok grada zaštićenom kulturnom baštinom, koga briga.

U proračunu grada predviđeni trošak za ovu asocijaciju nazivno je 50.000 kn, za film je predviđeno 300.000 kn. U svrhu prisustvovanja sastancima putovala je cijela delegacija (9 ljudi) u Japan, nedavno u Norvešku na dodjelu Nobelove nagrade, sad u New York cijela delegacija zajedno sa snimateljskom ekipom. Pa bit će i put u Ypres i tko zna gdje još radi potreba filma. Još samo fali da se za 10. obljetnicu od postavljanja spomenika ždralu na svečanoj sjednici dodijeli nagrada mini ždrala umjesto grba grada Biograda i ciklus mirotvorstva bit će zaokružen. A mi ćemo i dalje crveniti zbog 50 nijansi sive na ulicama u gradu. No gledajmo to s pozitivne strane, kad padne mrak zbog nedostatka rasvjete to se ne vidi.