Partnerski projekt komunalnog poduzeća Čistoća d.o.o. i udruge "Eko Zadar" Reciklirajmo zajedno u svibnju se nastavio s učenicima i učenicama četvrtih razreda Osnovne škole Petar Preradović s kojima smo posjetili Muzej antičkog stakla. U sklopu posjeta učenicima smo predstavili metode razdvajanja otpada, načine smanjenja otpada, njegove oporabe te posljedice negativnih učinaka neodgovornog ponašanja na planet Zemlju.

Osim prezentacije učenici su pogledali edukativni filma o recikliranju stakla. Film je nastao u suradnji Čistoće d.o.o., udruge "Eko - Zadar" i MAS-a. Filmom na dinamičan način djeci nižih razreda osnovnih škola približavamo povijest nastanka i izrade stakla, načine njegova recikliranja od antičkih dana do danas, te njegov uporabni, ali i umjetnički element. Početci recikliranja stakla, na našem području, sežu u daleku povijest, kada su Rimljani na svojim mostovima otkupljivali slomljeno staklo. U filmu su sudjelovali dr.sc.Ivo Fadić, umjetnica Antonija Gospić, staklopuhač Marko Štefanac, te Marin Gospić.

Po završetku prezentacija učenici su obišli Muzej antičkog stakla uz stručno vođenje, upoznajući se sa zbirkom stakla s našeg područja od 1. st. prije nove ere do 5 stoljeća nove ere. Učenici su imali priliku pogledati kako se staklo tali i puše, a prikazana je i umjetnička komponenta obrade stakla na plamenicima.

Radionicu su provele Atana Grbić - Martinović i Linda Šušteršić. Sljedeća radionica iz ovog ciklusa predviđena je za lipanj i bit će provedena sa štićenicima Doma za starije i nemoćne osobe Zadar.