Narodni muzej Zadar u Edukativnoj dvorani Kneževe palače otvorio je izložbu "U slast" kao prilog ovogodišnjoj 24. Edukativnoj muzejskoj akciji na temu "(Pre)hrana" i Međunarodnom danu muzeja.

Izložbom su prikazani odabrani predmeti iz fundusa četiriju muzejskih odjela kojima će se ukazati na raznolikost i slojevitost prehrane u kulturno-povijesnom, tradicijskom, umjetničkom i prirodnoznanstvenom kontekstu.

Uz otvorenje izložbe prof. kuharstva Renato Kraljev održao je predstavljanje autohtonih jela Zadarske županije. Svoju istoimenu kuharicu već je predstavio u Rimu i Zadru, točnije u Muzeju antičkog stakla za vrijeme ovogodišnje Noći muzeja.

Neka od jela o kojim je pričao na svom predavanju i čije recepte možete pronaći u kuharici su salata od hobotnice s lećom, salata od slanutka (čičvarde), juha od kaula i brokule, stankovačka vara, sukošanski manestrum, pšenica sa sipom, zapečena palenta u umaku od kozica, iški lopiž, janjetina u "tijesno", tuna na "kaljski", zadarska pašticada...

Od deserata Zadarske županije izdvojio je kavu sa skutom, orahnjaču, pašku pitu, paradižot, benkovački prisnac, roščiće od oraha, ružice s bademom, štrudel od skute, tortu od badema i sira.

Dotakao se i klasičnih zadarskih zimnica: smokve, amule, marinirane balancane, inćuni, marinirane artičoke, sušene rajčice u ulju, kapari, ukiseljeni slatki feferoni, pečene crne masline...
Autohtona kuharica Zadarske županije prevedena je na dva jezika, engleski i talijanski te će se uskoro moći naći u široj prodaji.

Izložba se može besplatno razgledati u Edukativnoj dvorani Kneževe palače do 22. svibnja 2019.