U srijedu će se na Poluotoku održati manifestacija Staza glagoljaša, na kojoj če sedam županijskih škola, s početkom u 9.30 sati, postaviti "stazu" sa štandovima i drugim događanjima kojima će promovirati ovo starohrvatsko pismo.

Staza glagoljaša protezat će se se od crkve Sv. Šime, preko Narodnog trga, Kalelarge, Foruma pa sve do crkve Gospe od Zdravlja. Osim glagoljaških štandova na kojima su učenici prijašnjih godina odjeveni u narodne nošnje i u majicama na kojima je glagoljicom ispisano ime njihove škole izložili svoje uratke i održali prezentaciju izrade nakita i predmeta kao i pisanja uglatom glagoljicom, učenici su šetali ulicama i dijelili letke o povijesnom nastanku glagoljskog pisma zajedno sa raznim edukativnim igrama.

Zanimljivih ideja u oblikovanju raznih predmeta nije nedostalo, od nakita, preko šalica, ogledala, raznih ukrasnih predmeta izrađenih od glinamola pa sve do ukrasne ambalaže. Staza glagoljaša je bila posebno zanimljiva turistima koji su postavljali bezbroj pitanja o ovom pismu.. Stazom glagoljaša glagoljaša učenici su pokazali sve ono što su radili tijekom protekle školske godine sa svojim učiteljima.

Udruga glagoljaša Zadar provest će zajedno s Malom školom glagoljice OŠ Sveti Filip i Jakov, OŠ Zadarski otoci, Zadar i OŠ Sv. Filip i Jakov radionicu "Iz učionice na ulicu". Cilj radionica jest promicanje i uporaba glagoljice u osnovnoj i srednjoj školi, kako bi djeca od malih nogu, ne samo naučila čitati i pisati glagoljicu, već i cijenila hrvatsku kulturnu baštinu. Kroz igru i zabavu djeca mogu puno toga naučiti što i potvrđuju ovom radionicom.