Mjesec dana od jednosatnog štrajka, vozači Liburnije napokon su dobili pozitivne naznake za rješavanje problema u ovoj gradskoj tvrtki.

- Direktor Liburnije Edvin Šimunov očitovao se kako je spreman suočiti se s rješavanjem nagomilanih problema tako da je to ohrabrujuće. Ovaj tjedan nastavljamo sa sindikalnim akcijama, rekao nam je Vedran Uranija, pravni povjerenik Teritorijalnog Ureda SSSH Zadar.

Podsjetimo, djelatnici Liburnije traže povećanje osnovice plaće za 10 % te izmjene i dopune Kolektivnog ugovora u svezi reguliranja noćnog rada, tjednog odmora, putnih troškova, kao i povećanje drugih materijalnih prava i naknada. Prosjek neto plaća vozača autobusa Liburnije iznosi 4.200 kuna, dok čistačice imaju mjesečna primanja od svega 3.000 kuna. Iako je to daleko ispod državnog prosjeka, iz gradske uprave dobili su odbijenicu nakon koje je uslijedio štrajk upozorenja.

I dok traju pregovori za veće plaće, s Autobusnog kolodvora stiže priča o ljudskosti u kojoj glavnu ulogu igraju upravo vozači Liburnije. Nebojša Marinković, Ivica Erstić i Marko Pedić spremno su skočili u pomoć sugrađanki koja je u autobusu ostavila novčanik sa svim dokumentima. Bio je već kraj radnog vremena, no oni su okrenuli 10-ak brojeva sve dok nisu stupili u kontakt s vozačem Markom Perićem koji je u večernjim satima pretražio vozilo te, na veliku sreću sugrađanke, pronašao izgubljeni novčanik.

- Ma nije ovo ništa posebno, naša je dužnost pomoći putnicima, rekli su nam skromni i nasmijani vozači koje smo jedva nagovorili da stanu pred fotoaparat. Naša je dužnost da ih onda javno pohvalimo.