Marko Kovačić sa zagrebačkog Instituta za društvena istraživanja u subotu je u Znanstvenoj knjižnici u Zadru predstavio najnovije rezultate istraživanja u kojem je sudjelovalo 1500 mladih. Upravo je slab odaziv na javnu tribinu, u organizaciji Savjeta mladih Grada Zadra, dokazao ono što je istraživanje potvrdilo - pasivnost mladih.

- Mladi su često portretirani kao pasivni i neaktivni što, nažalost, potvrđuje i ovo istraživanje - samo 5% ih je sudjelovalo u građanskim inicijativama, a svega 20% izrazilo je želju za to. Istraživanje je pokazalo da postoje brojni problemi s kojima se suočavaju - neusklađenost obrazovnog sustava s tržištem rada, nedostatak dodatnih nekretnina što dovodi do toga da do visoke dobi od 32 godine žive s roditeljima... Većina opravdanim drži korištenje obiteljskih i prijateljskih veza za dobivanje poslova, a jedan od zabrinjavajućih podataka je i taj da 1/3 ispitanih ima želju odseliti se iz Hrvatske te navodi ekonomske razloge kao glavne motivatore, iznio je rezultate velike ankete Kovačić.

Istraživanje provedeno krajem 2018. godine obuhvatilo je brojna područja - obrazovanje, društvene vrijednosti, prijateljstva, migracije, mobilnost, politike Europske unije... Stoga je sve aktivniji Savjet mladih, uoči nadolazećih izbora za Europski parlament, odlučio pozvati zagrebačkog stručnjaka kako bi na temelju rezultata istraživanja pronašao način uključivanja mladih Zadrana u politički i društveni život. Anketnim upitnikom obuhvaćen je i stav mladih prema Europskoj uniji.

- Slažu se da je pristupanje RH Europskoj uniji donijelo pozitivne ekonomske učinke, a za njih su najvažnije bolje mogućnosti za putovanje, mobilnost, upoznavanje kultura te prepoznavanje stvari koje ne vide u Hrvatskoj, poput bolje zaštite ljudskih prava.

Ovi rezultati, navodi Kovačić, mogu se prenijeti i na sam Zadar.

-S obzirom da se odazvao jako mali broj mladih, Zadar ne odstupa od rezultata cijele Hrvatske. To pokazuje da je potrebno uložiti puno više napora u razvoj lokalnih politika za mlade. Uvjeren sam da će u tu svrhu Savjet mladih prenijeti rezultate ovog istraživanja gradskim ocima kako bi zajedno pronašli rješenje, istaknuo je Kovačić.