Od priziva savjesti do zabrane abortusa, aktualna je tema o kojoj se danas raspravljalo na javnoj tribini u Gradskoj knjižnici. 

Forum žena SDP-a u Zadar je doveo aktivistkinje udruge Domine Split, Mirjanu Kučer i Karmelu Šegvić, koje su Zadranima prenijele svoja, ali i iskustva aktivistica diljem Europe.

- Gotovo 20 godina dio sam pokreta za prava žena i situacija danas, nažalost, nije puno bolja nego što je bila prije. Štoviše, u određenim područjima napravili smo korak unazad - prisustvo žena u politici, potplaćenost na polju rada, te ovaj napad na već stečena i ostvarena seksualna i reproduktivna prava žena. Pravo na medicinski zahvat prekida trudnoće na zahtjev za žene u Hrvatskoj je svakim danom sve manje dostupan jer imamo apsurdnu situaciju - zakone koji se ne provode. Niz je sitnih miniranja koji su u skladu sa zakonom, ali su zapravo područje zloupotrebe koje rezultira onemogućavanjem konzumiranja zakonskog prava za žene, poručila je Kučer.

Predsjednica Foruma žena SDP-a Maja Sporiš istaknula je kako je SDP u proceduru stavio svoj prijedlog Zakona o medicinskom prekidu trudnoće, za koji bi uskoro trebala biti sazvana rasprava.

- Pobačaj mora biti dostupan, legalan i besplatan, jednako kao i kontracepcija, a veliku pažnju pritom pridajemo edukaciji. Problematika priziva savjesti je dvojbena i on predstavlja loš institut. Naime, profesija je nešto što sami biramo i onda izabiremo nešto svjesni da zbog svojih određenih uvjerenja nećemo u potpunosti moći izvršavati sve dijelove svog profesionalnog rada, kao što je ovdje slučaj s ginekolozima i anesteziolozima. Postoje primjeri zemalja, poput Švedske, koje su u potpunosti zabranile priziv savjesti, naglasila je Šporiš ističući kako su žene u Hrvatskoj, zbog svega navedenog, primorane otići u susjednu Sloveniju na ovaj medicinski zahvat.

U Općoj bolnici Zadar priziv savjesti uložilo je čak 7 od 9 specijalista.

- Ne može se dogoditi da takva većina liječnika ima priziv savjesti. To znači da pobačaj ovdje nije dostupan niti omogućen u mjeri u kojoj bi trebao biti, poručila je predsjednica Foruma žena SDP-a na javnoj tribini u Zadru.