ZADAR- Sedam dana nakon objave do sada neviđenog natječaja Narodnog muzeja, vršiteljica dužnosti ravnateljice Renata Peroš morala ga je poništiti.

U odluci o poništenju v. d. ravnateljice danas plaćenoj i objavljenoj u Narodnim novinama, napisala je kako je to zbog formalnih razloga. Istina da je natječaj o zapošljavanju prošlog petka objavljen odlukom v.d. ravnatelja, dakle u muškom rodu. Radi se o natječaju za popunu dva nova stalna radna mjesta - jedno je kustosice koja to ne mora biti te osobe za odnose s javnošću.

U tom natječaju uvjeti su, kao što smo pisali, određeni u zagradama, u kojima samo što nije bilo ime i prezime osobe za koje je natječaj raspisan. S tim da je za glasnogovorničko mjesto tražena diploma Odjela za informatologiju i komunikologiju, kakav se na Sveučilištu u Zadru godinama ne izdaje. Pod pritiskom javnosti, a vjerojatno i Upravnog vijeća kojeg vodi pravnica Marina Dujmović Vuković, Renata Peroš je morala poništiti natječaj. U tom se natječaju tražila i potvrda da se protiv kandidata ne vodi istražni i kazneni postupak, što je uneseno u izmjene Statuta Narodnog muzeja. Tome se protivio županijski vijećnik Marko Pupić Bakrač, koji je zbog toga dao zahtjev za nadzorom Ureda državne uprave u Zadru i tražio da poništi taj kao i natječaj za ravnateljsko mjesto. U svim javnim natječajima traži se potvrda o nekažnjavanju, a ne o istražnom postupku za koji je nemoguće dobiti bilo čiju potvrdu, pa je i po tom uvjetu jedinstven natječaj Narodnog muzeja.

U SMS poruci koju je Renata Peroš poslala na novinarski upit Zadarskom listu, ona je jučer izjavila kako su napisi (o namještenom natječaju, op.a.) zlonamjerni i izvučeni iz konteksta te da oni koji su završili taj fakultet, znaju o čemu se radi. Na dan zatvaranje natječaja, vršiteljica dužnosti ravnateljice morala ga je poništiti.