Do 12. svibnja na e-savjetovanju za građane je prijedlog izmjena odluke o organizaciji i naplati parkiranja koje se uvodi u još dvije ulice u povijesnoj jezgri Zadra. 

Nakon što tu odluku usvoji Gradsko vijeće idućeg tjedna, a teško da neće, parkiranje će se naplaćivati u Ulici Ivana Brčića gdje se vozači i sada parkiraju na nogostupu te dijelu Liburnske obale do svjetionika.

Izmjenama i dopunama važeće Odluke prati se potreba uređivanja prometa u mirovanju na Liburnskoj obali i u ulici Ivana Brčića u Zadru, posebno u turističkoj sezoni, navodi se u obrazloženju prijedloga kojeg je dao Odjel za komunalne poslove.

U prijevodu odredbe o ograničenju parkiranja na tri sata u Prvoj zoni to znači da će se na novom parkiralištu na Liburnskoj obali postaviti rampa. Time će se izbjeći negodovanja građana, osobito onih čiji motorizirani gosti za to nisu znali, jer će na platomatu uz rampu to biti istaknuto. Tko ostane duži platit će tzv. dnevnu kartu odnosno kaznu. 

Novom odlukom regulirat će se i model kupovanja povlaštene karte što do sada odlukom nije bilo uređeno za prvu zonu i to za razdoblje od 15. lipnja do 31.kolovoza. Na povlaštenu kartu pravo će imati samo oni koji donesu dokaze da rade ili imaju nekretninu na području Grada Zadra, a neće je više moći dobiti stranci.

Ovako glasi predloženih odredbi o kojima će sigurno biti vruće rasprava na Gradskom vijeću:  

● za sve fizičke osobe sa prebivalištem ili boravištem ako traje dulje od 3 mjeseca na području Grada Zadra - povlaštene karte po cijeni od 150,00 kuna mjesečno, a iste će vrijediti u II, III i IV parkirnoj zoni.  

Iznimno, povlaštene karte izdavat će se i fizičkim osobama koje nemaju prebivalište ili boravište koje traje dulje od 3 mjeseca na području Grada Zadra, ako su u radnom odnosu na određeno ili neodređeno vrijeme i čije mjesto rada je na području Grada Zadra te fizičkim osobama koje su vlasnici stana ili kuće koja se nalazi na području Grada Zadra.

● za pravne i fizičke osobe obrtnike, odnosno osobe koje obavljaju drugu samostalnu djelatnost ako: imaju sjedište ili koriste poslovni prostor na području Grada Zadra - povlaštene karte s nazivom "Tvrtka" po cijeni od 200,00 kn mjesečno, a iste će vrijediti u II,III i IV parkirnoj zoni.

- za stanare koji imaju prebivalište ili boravište ako traje dulje od 3 mjeseca na području MO Poluotok uključujući i stanare koji imaju registrirano vozilo na tvrtku ili leasing - povlaštene karte po cijeni od 50,00 kuna mjesečno, a iste će vrijediti u II, III i IV parkirnoj zoni, te u I parkirnoj zoni isključivo na bivšem autobusnom kolodvoru (između vrata na Poljani Natka Nodila, državne ceste D-407 i Lančanih vrata)."