Voditelji i voditeljice radionica izrade Crtica s otoka i urednici novina, Natasha Kadin, Bojan Krištofić i Antonela Marušić te grafički urednik Sven Sorić, zajedno sa svim suradnicima ušli su još dublje u autentične otočke priče kadre privući pozornost čitatelja "od korica do korica", što su već potvrdile iznimno pozitivne reakcije na prvi broj - prvo na Silbi, a potom i drugdje gdje su novine predstavljene. Sudionici radionice kroz radionicu održanu na Silbi od 20. do 27. travnja su naučili kako pristupiti radu u specifičnoj vrsti medija zajednice prema "uradi sam" ("do-it-yourself") principima, što znači da su ih voditelji/ce proveli svim koracima izrade novina od početka do kraja, od osmišljavanja koncepta i rubrika, preko potrage za pričama i pisanja, crtanja, ilustriranja i oblikovanja tekstova i drugih priloga, pa do dizajniranja novina i samog tiska. Cilj je bio da svaki sudionik novom broju novina da svoj originalni obol te da Crtice s otoka #2, kao i prve, budu poticajno ogledalo male sredine koja sebi i drugima uvijek pruža zanimljive i potrebne priče.

Između ostalog, Crtice s otoka #2 donose sjećanje filmskog redatelja Danila Šerbedžije na njegove prve dječačke ribolovne podvige; intervju s glazbenicom-pijanisticom i likovnom umjetnicom-slikaricom Vanjom Kuljerić o njezinom volonterskom angažmanu u obnovljenoj silbenskoj knjižnici; zatim razgovor s Nikicom Mandićem, poslovođom mjesne trgovine koja cijele godine otočane snadbijeva namirnicama potrebnima za svakodnevni život; tu je i napeta priča Michaela Ellenbogena o utrci brodicama od Silbe do Oliba; prikaz izložbe fotografija Dobra voda autora Marijana Blažine iz pera Borisa Greinera, članak Matije Drakulića o velikom projektu svjetske istraživačke ekspedicije Operation Wallacea, koja će na Silbu dovesti istraživače i studente sa zadatkom zajedničkog rada na očuvanju bioraznolikosti silbenskog mora i podmorja; izvještaj Jurice Motušića o najnovijoj akciji čišćenja javnih puteva u organizaciji Društva za zaštitu prirodne i kulturne baštine Silbe; a pokrenuta je i sportska rubrika u kojoj je, za početak, Kai Matulina podijelila svoju strast prema omiljenoj ljetnoj igri šibica... Naravno, ni drugi broj Crtica nije mogao proći bez horoskopa ili Moroskopa za lito 2019., što ga je i ovaj put predvidjela Natasha Kadin, a sve skupa ne bi bilo ni upola tako uspješno da sa svojim izvrsnim uratcima novinama nisu doprinijele tri najmlađe suradnice: Maša Jurin, Luce Marasović i Sara Šimunac Vukušić.

Crtice s otoka izvorno su bile (i pored ovog projekta nastavljaju biti) jedna od rubrika web stranice umjetničke organizacije Silba Environment Art, posvećena kratkim zapisima o životu na otoku Silbi, iz nalivpera, olovaka, flomastera i tipkovnica ljudi koji ondje prebivaju ili ga (redovito) posjećuju, a sudjeluju i u programima SEA-e. Tema projekta u suštini je otočka svakodnevnica, ali sada također u obliku novina čiji su autori sami stanovnici Silbe i njihovi gosti, koji tijekom sedmodnevnih radionica dobivaju priliku da uz vodstvo renomiranih radnika/ica u području medija i dizajna osmisle i izrade suvremene silbenske novine, producirane u potpunosti prema "uradi sam" principima. Prvi broj rađen je i prezentiran u srpnju 2018. godine, a za izradu drugog broja odabran je travanj 2019. te su se novine radile izvan sezone, kada na Silbi boravi uglavnom lokalno stanovništvo, u sklopu projekta SOS Silba off season.