Iako prava sezona još nije počela počela je borba za svako parkirno mjesto na Poluotoku, a time i pritisak na mjesta za posebne korisnike - invalide i dostavna vozila. I dok je parkiranje na mjesta za invalide svojevrsni tabu vozačima, jer znaju da slijedi brza kazna i dizanje paukom, na mjestima za dostavna vozila vlada drugačija situacija. Nije rijetkost da pauk podiže vozila parkirana na tim mjestima, uslijed čega staje cijeli promet oko Poluotoka.

Kako bismo se uvjerili u stanje na terenu, obišli smo četiri mjesta na potezu od rive do Pet bunara. Na sva četiri zatekli smo parkirani automobil. Kod hotela Zagreb, Arkade, uz Pomorsku školu i kod javnog zahoda na Pet bunara fotografirali smo dostavna mjesta i na njima, začudo - automobile koji ne vrše dostavu. Dostavljači su se tako ponovno našli u problemu - lani su kršili propise i stajali gdje god su mogli uvući kamion, sada ne mogu stati na mjesta predviđena za njih pa su opet primorani raditi prekršaje.

Prema podacima koje smo dobili iz Upravnog odjela za komunalne djelatnosti, prometno redarstvo je u manje od godinu dana, otkada su iscrtana mjesta, izdalo 309 obavijesti o počinjenom prekršaju. Unatoč tome vozači i dalje ne mogu odoljeti širokom prostoru koji im je ostavljen na raspolaganju. Sve do dolaska pauka. 

Najviše kazni evidentirano je u Ulicu Mihovila Pavlinovića uz zadarsku rivu, gdje je u nepropisnom parkiranju uhvaćeno 112 vozača. Slijede Liburnska obala (101), Ulica Bartola Kašića (44), Ante Kuzmanića (22), Ruđera Boškovića (13), Trg tri bunara (15) te Vladimira Papafave (2).

Pročelnik Komunalnog odjela Robertino Dujela uvođenje posebnih mjesta za dostavu drži punim pogotkom unatoč pojedincima koji kvare taj dojam.

- Odlukom o određivanju i uređivanju prometa pješačkom zonom definitivno smo unaprijedili i uredili sustav dostave na Poluotoku. Vjerujem da će prometno redarstvo odgovoriti izazovu nadzora u turističkoj sezoni, rekao nam je Dujela.

Pročelnika smo pitali smo je li za često nepropisno parkiranje na ovim mjestima "kriv" i njihov izgled. Namjerniku koji dođe iz drugog grada, naime, može se učiniti kako se radi o dva parkirna mjesta te malom mjestu za dostavljača, koji je iscrtan u sredini.

- Sukladno elaboratu odobrenom od strane MUP-a, mjesta su istaknuta bijelom horizontalnom signalizacijom, kako se ne bi zabunom mijenjala za invalidska mjesta, i pripadajućom vertikalnom signalizacijom. Sankcioniranje nedozvoljenog zaustavljanja na istima u zanemarivom broju u odnosu na sam početak, poručio je Dujela uz molbu sudionicima u prometu za odgovornost i zrelost u zoni koja je prvenstveno namijenjena pješacima.