U organizaciji Dalmatinske podružnice Hrvatske udruge za odnose s javnošću, u utorak, 21. svibnja s početkom u 11,30 sati, u Multimedijalnoj dvorani Gradske knjižnice u Zadru, poznati hrvatski PR stručnjak Krešimir Macan održat će se predavanje na temu „Društvene mreže i lažne vijesti".

Društvene mreže u današnje vrijeme čine osnovu platformu za sve naše komunikacije, a samo Facebookom koristi se 2,3 milijarde ljudi. Osim što su nam izvor informacija i znanja, moramo biti oprezni i znati da postoji niz negativnih strana koje vrebaju iz komunikacije putem društvenih mreža. S obzirom na slabljenje klasičnih medija, društvene mreže omogućuju svakome da bude svoj izdavač te otvaraju maksimalnu interakciju s drugim korisnicima društvenih mreža. Korisnici upravo putem društvenih mreža novinarima daju povratne informacije, ali i ostvaruju komunikaciju s drugim korisnicima, te sami biraju koje će sadržaje dalje dijeliti. Na taj način često se šire i lažne vijesti, danas brže nego ikad. Na predavanju ćete saznati zašto su društvene mreže danas postale najutjecajniji medij, kako su doprinijele fenomenu širenja lažnih vijesti te kako prepoznati lažnu vijest i s njom se nositi.

O predavaču: 

Krešimir Macan je ugledni hrvatski PR stručnjak specijaliziran za krizno komuniciranje, strateško komuniciranje u politici i nove društvene medije te osnivač Manjgure (curica u dubrovačkom dijalektu), jedne od prvih hrvatskih agencija za odnose s javnošću. Krešo u svaku kampanju donosi iskustvo stečeno u preko dvadeset godina bavljenja komunikacijskim menadžmentom. Vodio je komunikaciju prema svim javnostima za brojne domaće i strane investicije, savjetovao dva hrvatska premijera, uspješno radio u nizu izbornih kampanja u Hrvatskoj i regiji, ali i gradio reputaciju brojnih domaćih brendova.

Odnosima s javnošću se bavi od 1991. godine kada je tijekom Domovinskog rata obnašao dužnost tajnika Ministarstva informiranja RH i kasnije načelnika Odjela za informiranje MVP-a (1995).

Krajem 1998. najutjecajniji medij u Hrvatskoj, Hrvatska radio televizija, angažirala ga je kao prvog direktora korporativnih komunikacija i glasnogovornika. Sredinom 2003. imenovan je savjetnikom Predsjednika Vlade RH za komunikacije, sa zadatkom unapređivanja vladinih komunikacija. Od 2004. do 2008. na mjestu je izvršnog direktora hrvatske agencije za odnose s javnošću Madison Consulting, koja je u tom periodu zabilježila značajan razvoj poslovanja. Od 2008. vodi Manjguru da bi početkom 2018. ponovno bio imenovan za savjetnika Predsjednika Vlade RH za strateško komuniciranje.

Član je Hrvatske udruge za odnose s javnošću (HUOJ), Chartered Institute of Public Relations (CIPR) i Europskog i međunarodnog udruženja političkih komunikatora (EAPC i IAPC).

Ove godine Krešimiru Macanu dodijeljen je Grand PRix Hrvatske udruge za odnose s javnošću za ukupan dosadašnji rad u odnosima s javnošću te poseban doprinos razvoju struke.