Nestašica ugostiteljskog kadra, kojeg se prije desetak godina zapošljavalo samo sezonski, u tri ljetna mjeseca, natjeralo je poslodavce da doslovce podignu svaki kamen ne bi li našli kuhara, konobara, animatora, voditelja turističkog smještaja... Dobri kuhari i konobari već nekoliko godina su u prilici odbiti angažmane koji ne uključuju cjelogodišnje zaposlenje, kadar iz Slavonije (i Dalmacije) otišao je u Irsku, Kanadu, Njemačku, Novi Zeland, presušili su i bazeni u Bosni i Hercegovini pa se vlasnici hotela i restorana okreću studentima, učenicima, svima koji su voljni raditi.

U ovom trenutku na zadarskoj Burzi rada traže se 144 radnika iz područja uslužnih i ugostiteljskih zanimanja. Svi oni koji u ovom trenutku još uvijek traže kuhare mogu slobodno računati da je sezona izgubljena. Slično je i s konobarima, wellnes terapeutima, animatorima, gril majstorima, picajolima...

O potražnji radnika u turizmu na nedavnom okruglom stolu o zadržavanju mladih obrazovanih ljudi u Hrvatskoj u Zadru govorila je zamjenica pročelnice Odjela za turizam i komunikacijske znanosti Sveučilišta u Zadru izv. prof. dr. sc. Božena Krce Miočić. Glavna promjena nastala je kada se pomaknula sezonalnost i sezona počela trajati od od travnja skoro do polovice studenog.

- Stanka više nije devet mjeseci kao nekada. Mi na Sveučilištu imamo kontinuirane upite poslodavaca koji nas mole da studentima omogućimo praksu već u ožujku ili čak u veljači, kako bi ih mogli pripremiti za ono što kreće u travnju. Studentima je to izvrsna prilika za zaradu ali i da vide kako stvarni svijet funkcionira i na što mogu obratiti pažnju u svom daljnjem školovanju, rekla je Krce Miočić.

Mnogi od njih nakon ovakvih iskustava i obrazovanja kreću u samostalne projekte.

- Osmišljavamo poduzetničke ideje u turizmu. To nije samo otvaranje apartmana, nego i osmišljavanje evenata, vođenje malih obiteljskih hotela, povezivanje s IT sektorom. Student koji izađe s dovoljno znanja i samopouzdanja može sam krenuti u posao. To u početku mogu biti male poduzetničke ideje koje će kasnije rasti, rekla je Miočić.

Na kraju se postavlja pitanje - ako nam nedostaje kadra, a mladi se osamostaljuju i najčešće odlaze u inozemstvo - tko će nam raditi?

- Nije problem da mladi odu i iskustvima oplemene svoje znanje. Problem je ako idu i ne žele se vratiti. Motiviram studente da ostanu jer vjerujem da nigdje nije ljepše nego u svojoj zemlji. Kada si gospodar u svom selu, možeš pokoriti svijet. Ovdje mogu stvoriti sigurnu budućnost za sebe i svoju obitelj.