ZADAR- Arhitektonski studio RENE već 15 godina radi na uređenju obalnog pojasa Diklo, a ovih dana dovršava konkretan projekt uređenja 450 metara šetnicu uz  zaštićeni obalni pojas koji se ne smije nasipati.

Iako su nadležni iz gradske uprave najavili kako će se do ljeta napraviti uzorak izgradnje prva faza buduće plaža na potezu od 70 metara, to se ipak neće dogoditi. Šteta. Ali možda nakon sezone, jer je za taj projekt Odjel za graditeljstvo predvidio skoro dva milijuna kuna u ovoj godini.

Pri kraju smo izrade projektne dokumentacije, kazao nam je arhitekt Bogdan Marov, objašnjavajući konture novog izgleda obale uz cestu u Diklu. Ona je ljeti pretrpana jer je Diklo već godinama turistička meka, ali i mjesto gdje se kupaju građani iz drugih dijelova grada. Ovim zahvatom kupači na pojedinim dijelovima obale u Diklu neće biti u izravnom kontaku s cestom uz koju će se podići zaštitni zid.

- Novo kupalište sa sunčalištem bit će iznad mora na armirano betonskoj konstrukciji dok će završena obloga bit od drva. Ta će se konstrukcija postaviti i "grote" ("škrape") koje  planiramo noćnom rasvjetom pretvoriti u atrakciju, kazao nam je arhitekt Marov. Zeleni pojas u kojem sada dominiraju tamarisi, bit će sačuvan koliko god je to moguće, dodaje projektant na naš upit. Projekt će biti nadograđen i novim drvećem, možda palmoredom, još nismo definirali te zelene bazene, doznajemo od autora projekta uređenje obalnog pojasa Diklo.

Obuhvat njihovog projekta je od spomenika Tuđmanu do istočnog dijela Krešimirove obale (420 metara) uz koju će se izgraditi nova školjera.

Ministarstvo turizma objavilo je natječaj kojim se iz Fonda za razvoj turizma za projekte plaža odobravaju iznos potpore od 200 do 800 tisuća kuna. Grad Zadar je na prošlom natječaju dobio 560.000 kuna za prvu fazu uređenja plaže Kolovare za koju je potrebno dva milijuna kuna. Radovi nisu ni na vidiku. Nema sumnje da će se na natječaj koji je u tijeku prijaviti uređenje plaže Kolovare, (na potezu od zgrade Poliklinike koja je na prodaji do ilegalne građevine u koja je postala opća opasnost za kupače). Još nije dogovoreno, rečeno nam je u gradskoj upravi u kojoj su također skloniji prijavi projekta uređenja plaže Kolovare.