Nakon današnjeg priopćenja županijskog vijećnika Marka Pupića Bakrača o zapošljavanju u Gimnziji Juraj baraković, oglasio se Otvorenim pismom Štefana Štivičića:

- S obzirom da je moje zapošljavanje postalo dijelom dnevno-političkih razglabanja, a da se pritom iznose optužbe i laži, osjećam potrebu iznijeti neophodne činjenice i istinu. Javnost se naglo zainteresirala za moj životopis te stručni, odnosno znanstveni put, pa ću se u kratkim crtama i predstaviti.

Ja, Štefan Štivičić, rođen u Novoj Gradiški 22. travnja 1991. godine, sin Branka Štivičića (rođ. 1960. godine) završio sam preddiplomski i diplomski sveučilišni studij povijesti na Odjelu za povijest Sveučilišta u Zadru 2016. godine, s izvrsnim uspjehom, tj. kao najbolji student generacije.

O tome ne svjedoče samo ocjene, izvrsno obranjen završni, a zatim i magistarski rad, nego i Nagrada Rekotorice (dodijeljena u znak priznanja za izvrsne rezultate postignute tijekom studija u akademskoj godini 2014./2015.) i Odjelna nagrada za najboljeg studenta, za najkvalitetniji studentski projekt (individualno ili u timu) od značaja za širu odjelnu i sveučilišnu populaciju te najangažiranijeg studenta u aktivnostima vezanim uz Odjel za povijest (u akademskoj 2015./2016.).

O kvaliteti rada, upornosti i želji za što boljim usavršavanjem te znanjem svjedoči i činjenica da sam te iste 2016. godine upisao poslijediplomski sveučilišni doktorski studij Jadran - poveznica među kontinentima na Sveučilištu u Zadru i trenutno sam upisan u 3. studijsku godinu.

Za vrijeme studija, a još više po njegovu završetku, sudjelovao sam na brojnim stručnim i znanstvenim skupovima te objavio više stručnih i znanstvenih radova. Detalji o tim, ali i svim drugim aktivnostima lako su provjerljivi. Također, bio sam član i predsjednik studenskih organizacija, voditelj projekata, a danas sam predsjednik Alumni kluba Sveučilišta u Zadru

S druge strane, tijekom studija uspješno sam osposobljen za radno mjesto nastavnika u osnovnoškolskim i srednjoškolskim institucijama o čemu svjedoči Diploma te Dopunska isprava diplomi. Tako da tezu o upitnosti kvalitete nastave, moj stručni i znanstveni rad nemam namjeru uopće dalje komentirati.

Na koncu, ono što me ponukalo na ovu objavu, jest članak pod naslovom „Profesor s rezultatima ostaje bez satnice(,) a ravnatelj Artuković zapošljava sina HDZ-ovca iz Slavonije". Naime, u tom priopćenju Marka Pupića Bakrača iznesene su brojne neistinite informacije, odnosno apsolutna i pretenciozna laž.

U tom pogledu, odgovaram Vam istinom koja će Vas razočarati! Moj otac, Branko Štivičić (rođ. 1960. godine) ne samo da trenutno nije, već nikada nije ni bio član Hrvatske demokratske zajednice (HDZ), kako vam drago. Ja, također, nikada nisam pristupio niti jednoj političkoj stranci i nemam „partijsku knjižicu" ili kako vi to već nazivate. Izjavili ste, dakle, apsolutnu laž i klevetu te je jedino što od Vas očekujem da se javno ispričate. Kako ste mi time pokušali naštetiti osobno te ste usmjerili Vaše dnevno-političko razglabanje preko „mojih leđa", nadam se da ćete, u dobroj vjeri i racionalno, javno priznati Vaš propust ili pogrešku.

Uz to, pošto sam i osobno član sindikata, očekujem da se zaštite i moja prava, tj. da se zaustavi daljnji medijski progon te javno tretiranje lažima i obmanama. Ako već predstavljate mlade kroz „tobožnju akciju za mlade" imajte malo vjere u mladost i mlade.

Ja Vas pozdravljam s jednom, parafraziranom, starom poslovicom; Za dobrima se prašina diže, a za mnom ide oluja.

Štefan Štivičić, mag. hist.

Nastavnik povijesti u Gimnaziji Jurja Barakovića Zadar