Ravnatelj Gimnazije Juraj Baraković Ranko Artuković, inače član HDZ-a (kao i većina ravnatelja škola u Zadarskoj županiji), odbio je zaposliti na mjesto profesora povijesti Jakova Krolu iako je na to zakonski obvezan, tvrdi županijski vijećnik Marko Pupić Bakrač u svom priopćenju:

- Naime, profesor povijesti Jakov Krolo koji predaje u Gračacu i Obrovcu ostao je bez jednog dijela satnice te ga je nadležna komisija zadarskog Ureda državne uprave evidentirala kao jedinog profesora povijesti koji je tehnološki višak. Sukladno tome prema odredbama zakona i kolektivnog ugovora imao je prednost prilikom zapošljavanja. Odnosno ravnatelj Gimnazije Juraj Baraković član partije HDZ bio ga je dužan primiti i s njime zasnovati radni odnos. Osim što je profesor povijesti, Jakov Krolo ima položen državno stručni ispit te su njegovi učenici postizali zavidne rezultate na natjecanjima iz povijesti. Ne samo da Ranko Artuković nije ispoštovao zakonske i odredbe kolektivnog ugovora, već je na radno mjesto profesora povijesti mimo propisane procedure primio Štefana Štivičića koji nema radnog iskustva ni položen državno stručni ispit.

Mene zanima:

1. Budući je Branko Štivičić otac Štefana Štivičića član partije HDZ u Brodsko-posavskoj županiji da li članstvu iste partije, HDZa pripada i sin Štefan? S tom činjenicom bi trebali biti upoznati kao visokorangirani član partije HDZ.

2. Zapošljavaju li se u srednjim školama Zadarske županije profesori prema odredbama zakona i kolektivnog ugovora ili po kljentelističko-nepotističkim kriterijima i partijskoj podobnosti?

3. U ponedjeljak 06.05.2019 godine na Sveučilištu u Zadru održati će se tribina "Budućnost u Hrvatskoj" u sklopu akcije zadržavanja mladih u Hrvatskoj. Na toj tribini govorit ćete i vi župane Longin. Svoju nedvosmislenu poruku mladima poslali ste poništavanjem natječaja za ravnatelja Županijske uprave za ceste na koji se javilo 5 kandidata koji su ispunjavali sve uvjete te imenovanjem za v.d ravnatelja bez natječaja i odgovarajuće stručne spreme kemijsko-tekstilnog inženjera Branka Kutije, podržavanjem i imenovanjem za v.d ravnateljice Narodnog muzeja nesposobne Renate Peroš koja nanosi enormne financijske štete muzeju kao i u slučaju Jakova Krole u Gimnaziji Juraj Baraković koja je kao i sve srednje škole u županiji pod vašom ingerencijom. Kako imate obraza stati pred te mlade ljude? Što ćete im reći? Je li ovo HDZ država u kojoj za njih postoji perspektiva samo ako izvade partijsku knjižicu?

Vijećnik u Županijskoj skupštini Zadarske županije
Marko Pupić-Bakrač